Ministerul Finantelor va contracta, la recomandarea Comisiei Europene, servicii de consultanta in vederea extinderii activitatii Eximbank spre activitati specifice unei banci nationale de dezvoltare.
In urma cu un an, ministerul a publicat un proiect de lege privind transformarea EximBank intr-o banca de dezvoltare, dar care nu a mai fost aprobat. (vezi aici proiectul)
“Se autorizează Ministerul Finanțelor Publice să contracteze servicii de consultanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, pentru realizarea unei evaluări independente ex-ante privind disfuncționalitățile pieței financiare care să fundamenteze necesitatea extinderii activității desfășurate de către S.C. Eximbank SA în numele și contul statului cu activități specifice unei bănci nationale de dezvoltare, pentru toate domeniile de activitate. Fondurile necesare pentru achiziționarea acestor servicii se vor asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor Publice”, se arata in proiectul Ordonantei de urgenta privind stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale și pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2013 privind Programul de garantare a creditelor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor.
Ministerul precizeaza ca este nevoie de serviciile de consultanta "având în vedere importanța stabilirii Băncii naționale de dezvoltare în România pentru realizarea unei creșteri economice sustenabile și Comunicarea Comisiei Europene privind băncile naționale de promovare din 22 iulie 2015, conform careia in vederea stabilirii rolului si mandatului unei banci nationale de promovare/dezvoltare este necesar să se realizeze o evaluare ex-ante independentă a disfuncționalităților pieței financiare care vor fi adresate de către aceasta instituție prin proiecte viabile ale beneficiarilor eligibili finanțate prin instrumente specifice".
Ministerul mai precizeaza urmatoarele, in expunerea de motive:
În luna martie 2015 Guvernul a aprobat Memorandum-ul cu tema ”Informare privind proiectul băncii naționale de dezvoltare”, prin care s-a stabilit inițierea procesului de extindere a activității desfășurate de EximBank SA în numele și contul statului conform Legii nr. 96/2000, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu activități specifice de bancă de dezvoltare și de actualizare a cadrului legislativ relevant în scopul acomodării noilor activități.
În urma aprobării de către Guvern a Memorandumului din martie 2015, au fost create un Comitet Interinstituţional şi un Grup Tehnic de Lucru format din reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Fondurilor Europene şi EximBank SA.
Urmare a întâlnirilor Grupului tehnic de lucru și a Comitetului Interinstituțional a rezultat un proiect privind noul cadru legal privind funcționarea Băncii de Dezvoltare a României – Eximbank SA, care ulterior a fost definitivat și publicat pe siteul Ministerului Finanțelor Publice pentru consultări în toamna anului trecut.
Prin Comunicarea Comisiei Europene pentru Parlamentul European şi Consiliu: „Lucrând împreună pentru locuri de muncă și creștere economică: Rolul băncilor naționale de promovare (BNP) în sprijinirea Planului de investiții pentru Europa COM” (2015) 361 (final)/22 iulie 2015 se recomandă realizarea unei evaluări independente ex-ante care să fundamenteze necesitatea înființării unei bănci de promovare/dezvoltare pentru toate domeniile de activitate prin identificarea disfuncționalităților pieței financiare.
Necesitatea evaluării ex-ante a rezultat de altfel și din dialogul purtat în procesul de consultare pe proiectul de act normativ cu Comisia Europeană (DG Competition și Eurostat), instituțiile financiare internaționale și cu băncile de promovare/de dezvoltare ale altor state.
Astfel, urmare unei informări în Guvern asupra stadiului proiectului privind banca națională de dezvoltare din luna mai 2016, pentru implementarea recomandării Comisiei Europene, s-a decis contractarea de către Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a serviciilor de consultanță în vederea realizării evaluării ex-ante de către o entitate independentă pentru fundamentarea mandatului băncii naţionale de dezvoltare.
Menționăm că mandatul de bancă de dezvoltare va fi obținut prin extinderea sferei de atribuţii actuale a S.C. Eximbank S.A. urmare a evaluării ex-ante ce urmează a fi efectuate. Sursa de plată a acestor servicii de consultanță este bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanțelor Publice, având în vedere ca Banca națională de dezvoltare se va crea prin extinderea activității desfășurate în numele și contul statului de către Eximbank cu activități specifice de bancă de dezvoltare, iar acționarul majoritar al Eximbank este statul român prin MFP."