www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Sondaj: a scazut puternic numarul romanilor care cred ca situatia economica din Romania se va imbunatati si mai mult

Autor: Bancherul.ro
2016-09-29 12:52

Ponderea romanilor care se declara increzatori ca situatia economica din Romania se va imbunatati in urmatorul an a scazut la 45% in acest an, substantial sub nivelul de anul trecut de 58%, releva un studiu GfK. (Vezi studiul in Fisiere)


Studiul a fost realizat printre un numar de 1863 de clientii Provident, o importanta companie britanica specializata in acordarea de credite cu valori mici pe perioade scurte.


Clienții din România și Bulgaria sunt printre cei mai optimiști. La polul opus, cei mai neîncrezători privind evoluția pozitivă a economiei din țara lor sunt slovacii (15% se așteaptă la o îmbunătățire) și polonezii (17%).


Studiul mai arata ca romanii sunt mai multumiti de nivelul lor de trai decat alti europeni, in ciuda faptului ca veniturile lor sunt mai mici decat in alte tari din Europa.


Astfel, 52% din participanții români la studiu spun că sunt mulțumiți de nivelul lor actual de trai, cu 8 puncte procentuale mai mulți decât în 2015 și peste media de 47% din Europa.


Clienții din Slovacia și Cehia sunt cei mai mulțumiți (55%, respectiv 54%), în timp ce clienții din Lituania sunt cei mai nemulțumiți de nivelul lor actual de trai (37% dintre respondenți sunt nemulțumiți).


Pe de alta parte, numarul celor care considera ca situatia financiara personala va fi mai buna in urmatorul an a scazut la 67%, de la 70% anul trecut.


Comparativ, media europeana este de 44%, la fel ca anul precedent.


Anca Zamfirescu, reprezentanta GfK, considera ca nu e vorba neaparat de pesimism: “probabil ca multi cred ca am ajuns la un platou, la un maxim al cresterii economice.”


Ea spune ca perceptia cu privire la situatia economica este influentata de stirile pe care romanii le aud cu privire la evenimente si situatia politica. “Mai poate fi si perceptia ca majorarile de venituri din ultima perioada sa nu se mai repete. Pot fi influentati si de perceptia subiectiva cu privire la evolutia unei firme pe care le cunosc”.


Reprezentanta GfK apreciaza ca optimismul cu privire la situatia financiara, in discrepanta cu perspectivele economiei in general, poate fi explicat prin faptul ca oamenii nu au un control atat de mare in privinta evolutiei economice in general cat in privinta situatiei financare personale.