www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Isarescu: Impactul Brexit-ului asupra cursului valutar si dobanzilor ar putea sa fie mai mare in zilele urmatoare decat pana acum, cand a fost aproape nesemnificativ

Autor: Bancherul.ro
2016-06-30 18:07

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, apreciaza ca Brexit-ul ar putea avea in perioada urmatoare un impact mai mare asupra cursului valutar si a dobanzilor de pe piata interbancara (ROBOR) decat in primele zile dupa vot, cand impactul a fost foarte scazut, aproape nesemnificativ.


Intrebat de Bancherul.ro cum s-a simtit socul Brexit-ului pe piata financiara, Mugur Isarescu a raspuns:


“A fost mai degraba un soc emotional. Pe piata monetara a fost imperceptibil si cred ca s-a exagerat cand s-a spus ca s-au miscat dobanzile, dobanda ROBOR s-a miscat chiar mai putin decat s-ar fi miscat intr-o perioada obisnuita, sa spun, o miscare de la 0,75% la 0,82% (ROBOR la 3 luni) este aproape fara impact. Se poate intampla in orice moment si in orice caz nu a fost determinata de interventia bancii nationale pe piata valutara. Noi nu comentam interventiile noastre si ce facem pe piata valutara. Dar pentru a arata maniera, sa-i spunem emotionala, care este un cuvant soft, usor, in care s-au propagat informatiile, de la o sursa la alta, trebuie sa va spunem ca nu numai ca nu am intervenit, dar nici macar nu ne-am gandit sa intervenim pe piata valutara. Iar cursul s-a corectat de la sine dupa primele interventii. Textul din comunicat cred ca este edificator: miscarile pe piata monetara si valutara din Romania au fost mult mai mici decat in alte cazuri si as spune ca aproape nesemnificative."


Asta pentru ca piata din Romania este mai mica decat cea din Polonia si alte tari?


Mugur Isarescu: "Nu, piata a fost subtire si spre surprinderea unora, pe o piata subtire amplitudinile sunt mari. Cu o suma mica, poti duce cursul in sus sau in jos cu diferente destul de mari. Deci nu a fost o piata plina de activitate ci una subtire. Si daca si in aceste conditii amplitudinea cursului a fost mica, pot sa spun ca impactul a fost minor. Exista si aceasta situatie in care incertitudinea paralizeaza actiunile jucatorilor de pe piata. Eu nu pot sa spun acum daca aceasta a fost situatia din Romania. In teorie si practica avem si situatii de acestea. Dar in mod concret, atat in prima zi cat si in urmatoarele dupa anuntarea rezultatului votului din Anglia, miscarile din piata au fost limitate, as spune nerelevante. Cu exceptia vanatorilor de stiri, care au vrut sa dea o lovitura media, dar...in sfarsit. Am vazut ca astazi cineva, spre ajutorul nostru, a facut si un calcul, si s-a trecut din rau in mai rau pentru ca s-a aratat ca a fost o crestere de 0,12% a dobanzii, de la 0,7% la 0,8%. Dar si cand calculezi o crestere de la 0,1% la 0,2%, inseamna o crestere de 100%, deci nu trebuie sa ne jucam chiar asa cu cifrele. Si in orice caz, cand spui ca s-a dublat dobnda, de 0,1% la 0,2%, este o exagerare. Un bun analist se uita si la cifra ca atare. Deci o miscare de 0,11 puncte de baza, nici macar puncte procentuale nu sunt, este una foarte mica, in conditiile in care dobanzile sunt la niveluri foarte, foarte scazute, cu un procent sub rata de politica monetara. Calculul ne arata ca la un credit, costul suplimentar e de ordinul a 5-6 lei. E foarte bine ca se fac si calcule adevarate, altfel intram intr-o abordare pur emotionala, exagerata, si, sa-i spunem asa, nedemna de stadiul in care a ajuns sistemul financiar-bancar si presa economica din Romania.


Deci miscarile au fost extrem de mici, aproape nesemnificative, dar comentariile au fost extrem de mari, si intr-adevar uneori periculoase, intrucat cream probleme fara sa ne doara capul. In cazul acesta. Altminteri, ca sa fie foarte clar, noi ne pastram aprecierile din raportul de stabilitate. Brexit-ul a fost un risc major, am spus acest lucru inca din primavara, un risc major care s-a materializat, insa impactul este pe termen mai indelungat, nu imediat, si deriva din doua elemente: incertitudine, lucru pe care-l gasiti si in acest comunicat, a sporit incertitudinea. Ceea ce s-a intamplat imediat dupa Brexit poate sa fie de asemenea nesemnificativ. Eu nu spun ca miscarile au fost nesemnificative in sensul ca a fost bine. Putea ca o anumita presiunea sa apara peste o saptamana sau doua, in conditii de incertitudine. In al doilea rand, Brexit-ul sporeste spiritul european, dupa cum am spus in raportul de stabilitate. Pentru Romania, spiritul european, adica aderarea la Uniunea Europeana, alinierea la normele europene, a constituit principala ancora. Deci intr-un fel noi vom trai in perioada urmatoare o slabire a acestei ancore extrem de importanta. Aceste lucruri le gasiti in raportul de stabilitate si nu avem nicio modificare fata de aceasta evaluare. Deci ce va spun acum, ca impactul a fost mic pe piata monetara si pe piata valutara, va spun pentru ca am citit presa si am vazut ca au fost reactii exagerate fata de realitatea care a existat. Nu va spun insa ca impactul in zilele urmatoare, in perioada urmatoare, ar putea sa fie mai mare."


Intrebat daca in noile conditii de materializare a Brexit-ului, banca nationala pregateste o noua strategie, Mugur Isarescu a raspuns:


“Nu folosim aceasta terminologie (strategie), nu e vorba de o noua strategie, va fi vorba de o strategie care va fi adecvata la conditiile care se vor dezvolta. Eu cred ca nimeni nu poate in prezent sa detalieze care vor fi conditiile viitoare din Uniunea Europeana. Nu stim precis nici cand se va declansa articolul 50 si ce va insemna ca proceduri, cat va dura, un an, doi sau mai multi. Vedeti ca sunt foarte multe ipoteze care sunt aruncate in piata. De aceea, noi nu folosim catusi de putin cuvantul o noua strategie. Ne vom adapta si politicile si strategiile in functie de situatiile care se vor dezvolta. Acesta este raspunsul nostru. De asemenea, si politicile curente, din perioada urmatoare, vor avea un caracter mult mai aplicativ, deci pastram o anumita viziune, nu o schimbam, bineinteles, dar vom fi foarte atenti la desfasurarea evenimentelor."