Restantele la creditele obtinute de populatie si firme de la banci au scazut substantial in luna aprilie, cu 1,858 miliarde lei, la un total de 29,841 miliarde lei, conform statisticilor Centralei Riscului de Credit (CRC) de la BNR, care monitorizeaza doar creditele cu valori mari, de peste 20.000 de lei.
Este cel mai redus nivel al sumelor restante la banci din ultimii trei ani: in aprilie 2013, restantele insumau 29,569 miliarde lei, dupa care au crescut pana la un varf de 33,416 miliarde lei in iunie 2014, cand rata creditelor neperformante a ajuns la peste 22%.
Ulterior, aceasta a inceput sa scada, pe masura ce BNR a stimulat bancile sa-si scoata creditele neperformante in afara bilantului si implicit sa-si recunoasca pierderile.
In iunie 2014, creditele neperformante scoase in afara bilanturilor si provizionate corespunzator se ridicau la doar 2 miliarde lei, ca pana la finalul acelui an sa ajunga la 7,3 miliarde lei, provocand sistemului bancar o pierdere record de 4,667 miliarde lei.
Odata asumate aceste pierderi importante, bancile au inceput sa initieze proceduri de recuperare a sumelor datorate de clienti, inclusiv prin cesionarea creditelor neperformantele scoase in afara bilanturilor catre firmele de recuperare. In consecinta, stocul de restante incepe sa se reduca.
Scaderea volumului total al restantelor se datoreaza exclusiv micsorarii restantelor pe care le au la banci firmele, intrucat intarzierile la plata ale persoanelor fizice au crescut in aprilie.
Astfel, restantele persoanelor fizice au crescut usor in aprilie, cu 38 milioane lei, la 6,191 miliarde lei (vezi graficul). Diferenta pana la 29,841 miliarde lei, respectiv 23,650 miliarde lei, adica de aproape patru ori mai multe, sunt reprezentate de datoriile restante ale firmelor.
Sa vedem acum structura restantelor totale, ale firmelor si persoanelor fizice.
Vezi detalii privind structura restantelor in CLUBUL BANCHERILOR