Banca Transilvania (BT) a obtinut anul trecut, in urma preluarii Volksbank, un profit important, in valoare de 1,6 miliarde lei, care s-a adaugat castigului de 767 milioane lei obtinut de banca din Cluj din activitatea proprie.
Profitul cumulat al BT s-a ridicat astfel la 2,4 miliarde lei in 2015, ceea ce i-a permis bancii sa plateasca dividende substantiale, in valoare de 1,2 miliarde lei (vezi aici detalii).
Castigul din achizitie a fost determinat ca diferenta intre contraprestatia transferata (pretul de achizitie al actiunilor in suma de 346.907 mii lei) si valoarea justa a activelor si datoriilor Volksbank Romania S.A. la data preluarii controlului (in suma de 1.997.507 mii lei).
Tranzactia a avut drept rezultat un castig datorita circumstantelor din toamna anului 2014 de pe piata bancara din Romania, care era o piata cu putere mare de negociere pentru cumparatori, precum si datorita unei presiuni de timp in incheierea tranzactiei pentru vanzatori.
Acestia din urma au acceptat minimizarea pierderilor din Romania, prin recuperarea unei parti semnificative a imprumuturilor intragrup, agreand o ajustare a activului net in functie de riscurile calculate intr-un mod foarte prudent de catre cumparator, ajustari care au fost transpuse la momentul achizitiei in pretul platit de cumparator.
Modul in care s-au gestionat riscurile la care era expusa Volksbank Romania precum si conjuncturi mai favorabile fata de cele de la data incheierii tranzactiei, care au fost reanalizate ulterior, au dus la o evaluare a activului net la o valoare superioara pretului platit.
Costurile aferente achizitiei sunt cele pe care le-a suportat Grupul BT pentru realizarea combinarii de intreprinderi. Aceste costuri cuprind onorariile de intermediere, de consiliere, juridice, contabile, de evaluare si alte onorarii profesionale sau de consultanta; costurile administrative generale, costurile de inregistrare si emitere a titlurilor de creanta a actiunilor.
Costurile asociate achizitiei si integrarii Volksbank Romania au fost in valoare de 55.730 mii lei, sume care sunt cuprinse in contul de profit si pierdere la pozitia “alte cheltuieli operationale”.