www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Datoria la banca tot creste, in loc sa scada, din cauza penalitatilor. Ce pot sa fac?

Autor: Bancherul.ro
2016-03-23 08:40

"Buna ziua! In anul 2009 am facut un credit in val de 16.000 Euro. Timp de aproximativ 2 ani, ratele au fost platite lunar. Pe scurt, din anumite motive, din anul 2011 nu am mai putut plati ratele pentru imprumut.


Incepand cu anul 2014 eu si sotia mea avem poprire pe salarii si platim undeva in jurul sumei de 7-800 de lei lunar.


In momentul instaurarii popririi, suma datorata catre banca era de 21000 euro+cheltuieli de executare de 7500 lei.


Am aflat ca dupa un an, in urma popririi am reusit sa achitam suma de 7500 catre firma de executare si au inceput sa intre si bani in contul bancii care ne-a imprumutat; numai ca valoarea debitului a crescut de la 21000 euro la aproape 25000 euro.


In urma discutiei telefonice cu un reprezentant al bancii, am aflat ca suma a ajuns la aceasta valoare datorita penalitatilor si daca voi continua sa platesc lunar aceeasi suma, datoria va creste. Acum eu stau si ma gandesc ca voi plati anual catre banca, undeva in jurul sumei de 9000 de lei fara ca valoarea datoriei sa scada ci dimpotriva, ea va creste cu 2-3000 de euro/an.


Ce pot sa fac in acesta situatie? Am jucat si la loto dar nu nimeresc mai mult de 2 numere :) intreaba un cititor al site-ului Reclamatiibanci.ro, dedicat educatiei financiare si rezolvarii problemelor dintre banci si clientii acestora. 


Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro:


Stimate domn,


In primul rand, va sfatuiesc sa mergeti la banca si sa analizati situatia datoriilor si a dobanzilor de penalizare care vi se percep, precum si calendarul achitarii creditului restant. Cu alte cuvinte, sa vedeti cati bani mai trebuie sa platiti si in cat timp v-ati putea plati datoria, in actualele conditii.


Intrucat, din ce-mi spuneti, in prezent va aflati intr-o situatie de supraindatorare, cu datoria in crestere din cauza penalitatilor, trebuie sa gasiti o solutie de rezolvare a problemei, impreuna cu banca.


O alternativa ar fi analiza penalitatilor. Din punctul meu de vedere, banca nu ar trebui sa va mai perceapa o dobanda de penalizare sau nivelul acesteia sa fie redus, astfel incat sa nu va mai impovareze atat de mult.


Vezi aici raspunsul integral


Probleme cu banca? Scrie-ne aici si iti raspundem