www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



ROBOR s-a oprit din scadere si a inceput sa creasca; bancile, obligate de normele europene sa le arate clientilor pana unde ar putea urca dobanda la un credit ipotecar

Autor: Bancherul.ro
2016-03-21 23:25

Indicele de referinta pentru creditele in lei, ROBOR la 3 luni, s-a oprit din scadere la 0,75%, nivel minim atins in 25 februarie, iar de atunci a inceput sa creasca din nou incet, pana la 0,79% in prezent, dupa ce reprezentantii BNR au dat de inteles ca urmeaza cresteri ale dobanzilor, odata cu disparitia efectelor temporare ale scaderii TVA asupra inflatiei.


Cei care se imprumuta in prezent la banci cu dobanzi minime istorice - dobanda la un credit ipotecar in lei Prima Casa a scazut chiar si sub 3% pe an - ar trebui se intrebe cat de mult ar putea creste dobanda in urmatorii ani si ce impact va avea asupra ratelor lunare de rambursat.


Am avut odata aceasta experienta neplacuta, dupa izbucnirea crizei din 2008, cand dobanzile au crescut iar multi clienti ai bancilor au avut de suferit, cu repercursiuni chiar si in prezent, prin procese in justitie si proteste la adresa bancilor.


De aceea, Directiva 17, care ar fi trebuit sa intre in vigoare de ieri in Romania, obliga bancile sa prezinte clientilor, intr-o fisa de informare (FEIS) un exemplu privind nivelul maxim la care ar putea ajunge in viitor dobanda.


In acest scop, Autoritatea Bancara Europeana (ABE) a publicat o formula de calcul pentru dobanda de referinta la creditele ipotecare, care ia in calcul atat nivelurile maxime istorice ale dobanzilor de referinta ale bancilor centrale, cat si ratele medii aplicate pentru credite (diferenta dintre dobanda maxima si cea minima).


De exemplu, in cazul Romaniei, nivelul maxim al dobanzii de referinta a BNR din 1999 pana acum a fost stabilit la 34,6%, in timp ce rata medie a dobanzii la creditele ipotecare din ultimii 20 de ani (diferenta dintre dobanda maxima si cea minima) a fost setata la 9,20%, acest nivel putand fi luat in calcul pentru indicarea unui nivel maxim de dobanda la credite.


Vezi aici detalii