Vienna Insurance Group (VIG), firma de asigurari din Austria care detine BCR Asigurari de Viata, Asirom si Omniasig, a anuntat ca va analiza în următoarele luni potenţialul de creştere al pieţelor pe care operează, de la Ţările Baltice până la Marea Neagră.
Primele incasate anul trecut s-au ridicat la 9 miliarde euro, in scadere cu 1,4% fata de 2014, conform datelor preliminare, iar profitul preliminar (înainte de impozitare) pentru anul financiar 2015 se ridică la aproximativ 172 milioane euro.
Pe termen mediu, Vienna Insurance Group îşi propune să își majoreze cota de piață la cel puţin 10% în Polonia, Ungaria, Croaţia şi Serbia.
Asigurările de sănătate vor fi încurajate. VIG îşi menţine premisele de bază. Structura solidă a capitalului constituie fundamentul strategiei Vienna Insurance Group. Indicele de solvabilitate (conform standardelor Solvency II) al VIG, grup listat la bursă, se situează la aproximativ 200%, se arata intr-un comunicat de presa, in care se mai precizeaza urmatoarele:
Fundamentele strategice rămân neschimbate
„Ne păstrăm apetitul pentru a creşte în continuare”, a anunţat Elisabeth Stadler, Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Vienna Insurance Group, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Viena în data de 17 martie (înregistrarea conferinţei de presă va fi disponibilă începând cu această după-amiază pe site-ul grupului www.vig.com).
Preşedintele CA a dedicat primele săptămâni ale mandatului său pentru a analiza cu atenție împreună cu membrii CA VIG strategia actuală şi condiţiile de piaţă. VIG este cel mai mare grup de asigurări din Austria şi principalul asigurator în Europa Centrală şi de Est (ECE).
„În prezent, aproximativ jumătate din primele încasate provin din ECE, iar în ceea ce priveşte profitul, contribuţia acestei regiuni este și mai mare, depăşind cu mult 50%. Prin urmare, conducerea VIG se concentrează în continuare pe operaţiunile din ECE, păstrând neschimbate fundamentele strategiei sale”, a subliniat Elisabeth Stadler.
Principiile conducerii VIG sunt: o strategie multi-brand, antreprenoriat la nivel local, canale de distribuție multiple, precum şi investiţii şi politici de reasigurare conservatoare. Creştere profitabilă - o axiomă confirmată
VIG va analiza cu atenţie în următoarele luni potenţialul de creştere al celor 25 de pieţe unde este prezent.
„Calitatea vieţii se îmbunătăţeşte constant în țările din ECE, iar acest lucru generează și o cerere tot mai mare pentru soluţiile de asigurare. Intenţionăm să valorificăm acest potenţial. Am înregistrat anul trecut o creștere de două cifre în unele dintre aceste piețe”, a explicat Stadler.
Conform datelor publicate de Fondul Monetar Internaţional în octombrie 2015, țările din ECE au înregistrat în ultimii cinci ani o creştere economică cu 55% mai ridicată decât Austria, după ajustarea pe baza parităţii puterii de cumpărare. Estimările pentru 2020 indică o continuare a creşterii economice în ECE, cu peste 60% mai mare decât în Austria. În perioada 2004 - 2014, densitatea asigurărilor a crescut cu 64% în ECE şi cu 25% în UE-15. „Evident, profitabilitatea joacă un rol semnificativ în toate analizele noastre. Dacă nu este profitabil, îl considerăm tabu”, a adăugat Stadler.
Rafinarea strategiei
VIG îşi propune să crească atât organic cât şi prin achiziţii. „Vom face acele achiziţii care considerăm că au sens din punct de vedere economic pentru noi şi care ne permit să ajungem mai rapid la poziţia dorită pe piaţă”, a explicat Elisabeth Stadler. Piețele în care VIG deţine cele mai mari cote vor fi consolidate, inclusiv Republica Cehă şi Slovacia, unde cota de piaţă se situează semnificativ peste 30%, precum şi Austria, cu o cotă de piață de aproape 24%.
Pe termen mediu, VIG vizează creşterea cotei de piaţă la cel puţin 10% în Polonia, Ungaria, Croaţia şi Serbia.
În ceea ce privește produsele şi serviciile, VIG va pune accent și pe digitalizare. „Avem deja multe produse şi servicii inovatoare la nivel de grup. Analizăm dacă şi cum putem să valorificăm acest potențial în mai multe companii sau să îl transferăm către mai multe pieţe”. În multe state au loc dezbateri privind sistemele de sănătate şi capacitatea de finanţare a acestora. Prin urmare, VIG va pune un accent crescut pe asigurările de sănătate în viitor.
Capitalizare solidă şi atenţie sporită privind costurile
VIG este singurul grup de asigurări din Austria cu un „model intern parţial” de calculare a adecvării capitalului conform standardelor Solvency II, aprobat de Autoritatea pentru Piața Financiară din Austria.
Estimările pentru anul 2015 privind indicele de solvabilitate (conform Solvency II) se situează la aproximativ 200%. Stadler: „Prin urmare, resursele noastre de capital ne poziţionează pe primele locuri în rândul grupurilor de asigurări active la nivel internaţional”. Cu toate că obiectivul grupului este creşterea, eficiența costurilor rămâne un element central.
„Datorită atenţiei continue acordate costurilor, VIG a reuşit să evite implementarea unor programe ample de reducere a cheltuielilor. În acest scop, vrem să analizăm unde ar avea sens să realizăm consolidări şi unde putem combina serviciile şi procesele pentru mai multe companii”, a declarat Stadler.
Rezultatele preliminare pe 2015 şi perspectivele pentru 2016*)
Am înregistrat un nivel solid al primelor în anul 2015, de 9 miliarde euro conform datelor preliminare.
Segmentul daune/accidente a crescut cu 0,8%, asigurările de sănătate cu 3,0% şi polițele de asigurări de viață cu plata regulată a primelor cu 4,9%. Contextul caracterizat de dobânzi scăzute a determinat aplicarea unei politici restrictive asumate privind poliţele de asigurări de viaţă cu plata la scadență, ceea ce a determinat o scădere de 15,7% a primelor pe acest segment. Aceasta a dus la o uşoară scădere de 1,4% per total, comparativ cu anul precedent.
Profitul preliminar (înainte de impozitare) pentru anul financiar 2015 se ridică la aproximativ 172 milioane euro. Pe lângă efectele extraordinare anunţate în noiembrie 2015, rezultatele au fost afectate şi de alte măsuri.
În România, conducerea a făcut o estimare mai precaută a evoluţiei daunelor, în pofida îmbunătăţirii contextului pieței. În Polonia, portofoliile actuale de asigurări au fost amortizate ca urmare a modificărilor privind impozitarea băncilor şi companiilor de asigurare. Reorganizarea Consiliului de Administraţie a condus la revizuirea responsabilităţilor privind țările.
În acest context, începând cu 1 ianuarie 2016, Unităţile Generatoare de Numerar stabilite anterior vor fi raportate la nivel de ţară. Acest lucru a dus la înregistrarea unui necesar de amortizare în unele ţări, care a fost inclus în rezultatele din 2015.
Cu toate că VIG va continua în 2016 să îşi deruleze activitatea într-un context caracterizat de dobânzi scăzute care afectează rezultatele, conducerea îşi propune să înregistreze un profit (înainte de impozitare) cel puțin dublu, de până la 400 milioane euro.
Politica de dividende implementată începând cu 2005, respectiv de distribuire a minimum 30% din profitul net al grupului (după plata intereselor minoritare), rămâne neschimbată. Pentru anul financiar 2015, Consiliul de Administraţie va propune organismelor statutare un dividend de 60 de eurocenți per acţiune. Acest nivel corespunde unei rate de plată a dividendelor de aproximativ 78%, cu mult peste pragul de 30%.
Conform rezultatelor preliminare, rata combinată s-a situat la 97,3% în 2015, ușor peste nivelul din anul precedent, de 96,7%. Pe termen mediu, VIG îşi propune îmbunătăţirea ratei combinate spre nivelul de 95%.
*) Notă Informaţiile din prezentul comunicat de presă pentru anul 2015 se bazează pe date preliminare neauditate. Informaţiile finale auditate pentru anul financiar 2015 vor fi publicate într-un comunicat de presă pe data de 7 aprilie 2016.