www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Pensiile private, o alternativa mai ieftina pentru fidelizarea angajatilor

Autor: Bancherul.ro
2008-11-13 14:45
Criza financiară care afectează din ce în ce mai mult economia în ansamblu ar putea spori intersul angajatorilor pentru pensiile private facultative, ca mijloc alternativ de majorare a salariilor, dar cu costuri mai mici, mai ales în condiţiile în care pragul de deductibilitate se dublează în 2009.

Piaţa românească a pensiilor private facultative - sau pilonul III - este încă de dimensiune redusă, cei şapte administratori prezenţi reuşind să atragă 135.974 de participanţi până la sfârşitul lui octombrie şi să ajungă la active de 65,8 milioane lei (18 milioane euro).

"Dublarea deductibilităţii fiscale şi transformarea ei în deductibilitate totală (din parţială) este un argument puternic în acest sens. Pe scurt, este mult mai ieftin pentru angajatori sa acorde pensii facultative decât prime sau majorări salariale", a declarat pentru NewsIn directorul general al Allianz-Ţiriac Pensii Private, Crinu Andănuţ.

Este "mai ieftin din perspectiva fiscală, dar şi mai eficient", consideră Andănuţ, care argumentează că pensiile facultative sunt beneficii care motivează şi contribuie la fidelizarea personalului.

Andănuţ spune că pensiile facultative "creează o relaţie de responsabilitate şi de stabilitate între angajator şi salariaţii săi".

Administratorii subliniază că actuala criză financiară, care a băgat în faliment nume mari ale pieţei financiare mondiale, precum Lehman Brothers, nu are acelaşi efect asupra pieţei pensiilor private facultative, care oferă firmelor un instrument de reducere a costurilor salariale.

"Criza financiară nu va avea un impact major asupra pensiilor private facultative din România", a spus directorul general adjunct al Aviva Fond de Pensii, Eugen Voicu.

El susţine că avantajul fiscal oferit de aceste instrumente va spori interesul angajatorilor pentru această piaţă, iar actualul context economic mondial oferă "un moment foarte bun pentru investiţii pe termen lung".

Directorul general al ING Fond de Pensii, Emilia Bunea, consideră că tot mai mulţi angajatori vor fi interesaţi să ofere angajaţilor pensii facultative, după creşterea pragului de deductibilitate.

"Nu cred că va mai fi un boom în ce priveşte creşterea pieţei de pensii facultative aşa cum ne aşteptam, însă într-un climat economic considerat nefavorabil, ritmul de creştere va fi mai temperat", a spus pentru NewsIn directorul general al Generali Fond de Pensii, Ioan Vreme.

Criza ar putea aduce, însă, şi un alt avantaj fondurilor de pe pilonul III: oportunităţi de investiţii la preţ redus.

"După ce criza va trece, pentru că asta se va întampla la un moment dat, vom putea profita de ieftinirea acţiunilor şi vom cumpăra", spune Crinu Andănuţ.

"Cine va investi inteligent şi va profita de oportunităţile crizei va obţine peste ani beneficii importante pentru participanţii la fondul sau de pensii", mai estimează şeful Allianz-Ţiriac Pensii Private.

Încrederea jucătorilor din piaţa a fost susţinută, recent, de decizia Executivului de a majora pragul de deductibilitate la pensiile private facultative până la 400 de euro/angajat din 2009, de la 200 euro în prezent.

Totuşi, marii administratori consideră că nivelul de deductibilitate trebuie să crească la cel puţin 1.000 de euro pe an pentru ca românii să beneficieze de o pensie decentă.

Cei şapte administratori activi în prezent pe piaţă sunt ING, Allianz-Ţiriac (ambele cu două fonduri), BCR, Aviva, OTP Garancia Asigurări, Raiffeisen Asset Management şi Asirom-Concordia.