“Anul 2015 a fost unul de succes pentru BRD, cu o crestere semnificativa a profitului si a bazei de clienti. Iar in 2016, BRD este gata sa profite de cresterea economiei, datorita capitalului si lichiditatii solide”, a spus seful BRD, Philippe Lhotte, in cadrul intalnirii cu investitorii si analistii, cu prilejul prezentarii rezultatelor din 2015. (vezi prezentarea BRD in documentul atasat)
Tinta BRD pe termen mediu este obtinerea unei rate de profitabilitate (ROE) de 12%. Seful BRD a spus ca a propus aprobarea in AGA din aprilie distribuirea de dividende reprezentand 50% din profitul obtinut in 2015. (vezi aici detalii)
BRD si-a redus anul trecut reteaua cu 31 de unitati, prin inchiderea a 35 de unitati si deschiderea a trei noi unitati.
Philippe Lhotte, CEO-ul BRD, a spus ca “e important de subliniat una dintre cele mai importante realizari, si anume cresterea semnificativa a numarului de clienti activi, dupa cativa ani de scadere a numarului acestora”.
De asemenea, banca si-a majorat substantial, in in Q4 2015, soldul de credite ipotecare, cu 45%, precum si pe cele de consum, cu 24%.
“Anul 2015 a fost unul de succes pentru BRD, cu o crestere semnificativa a profitului si a bazei de clienti. Iar in 2016, BRD este gata sa profite de cresterea economiei romanesti, datorita capitalului si lichiditatii solide de care dispune, in special prin cresterea finantarilor corporate. Vom profita si de avantajul modelului de afaceri de banca universala, care ne va permite sa ne dezvoltam in zone diversificate, de aceea suntem optimisti cu privire la acest an”, a spus seful BRD, in cadrul intalnirii cu investitorii si analistii, cu prilejul prezentarii rezultatelor bancii aferente anului 2015.
Seful BRD a spus ca a propus actionarilor sa aprobe in AGA distribuirea de dividende reprezentand 50% din profitul obtinut in 2015, dupa doar 25% in anii precedenti, ceea ce inseamna 0,32 lei /actiune.
Didier Colin, directorul general adjunct responsabil cu riscul la BRD, a precizat ca banca a majorat provizioanele pe expunerile non-default pentru clientii IMM si alte categorii, ca urmare a recalibrarii parametrilor de provizionare.
Intrebat daca provizionarea suplimentara pe expunerile non-default s-a facut din cauza legii privind darea in plata, Colin a raspuns: “Nu, are legatra doar cu administarea risclui si cerinele supraveghetoruliu, a fost un proces inceput in Q3”.
Tinta de profitabilitate pe termen mediu: 12%
Seful BRD a precizat ca tinta BRD pe termen mediu este obtinerea unei rate de profitabilitate (ROE) de 12%.
Intrebat despre legea privind darea in plata, Lhotte a spus: “Nu-mi pot imagina ca Parlamentul ar putea vota din nou legea, pentru ca aceasta ar putea avea efecte foarte negative”.
Intrebat care va fi impactul asupra BRD daca legea se va aproba in forma actuala, Colin a spus: “Profilul de risc al BRD la creditele imobiliare este foarte solid, nu putem comenta mai mult, vom vedea ce se intampla in final. Suntem intr-o pozitie solida in privinta ratei de neperformanta la creditele imobiliare”. Seful BRD a precizat ca NPL la ipotecare este sub 5%, ca si la companii, si se asteapta la o scadere si la firmele medii.
Cu privire la rata de neperformanta la IMM-uri, reprezentantii BRD au spus ca nu dezvaluie informatii pe segmente de clienti.
Intrebat cat din portofoliul de credite imobiliare au garantii sub 100%, seful BRD a raspuns: “Riscul creditelor imbobiliare e satisfacator, nu dezvaluim informatii detaliate pe segmente”.
Reprezentantii BRD au mai precizat ca banca a scos in afara bilantului (write-off) credite neperformante in valoare de 1 miliard de lei pana la finalul trimestrului trei, datele pentru finalul anului nefiind disponibile.
In privinta castigului din vanzarea companiei Visa, in care BRD este actionar principal, sefii BRD au spus ca abia in Q2 din 2016 se va incheia tranzactia.
Intrebati despre contributia la fondul european de garantare sau la cel de rezolutie in cadrul European Banking Union, sefii BRD au spus ca inca nu se cunosc cifrele, asteapta raspunsurile de la BRD si BCE. “Se va schimba contributia in functie de riscul bancii, dar inca nu stim care e procentul, va fi clarificat in urmatoarele saptamani”.
Cu privire la impactul testelor de stres (AQR) asupra costului riscului, reprezentanii BRD au spus ca asteapta raspunsuri de la BNR si BCE, care probabil vor veni luna viitoare.
Despre impactul reducerii comisoanelor interchange la platile cu cardul, reprezentantii BRD au spus ca nu s-a inregistrat niciun impact negativ.
In privinta evolutiei depozitelor, seful BRD a spus: “Ne asteptam sa creasca in continuare, iar unele depozite sunt transferate la divizia de asset managemnt, intrucat clientii vor sa diversifice investitiile, pentru castiguri mai mari, in contextul dobanzilor mici la depozite.
Intrebat despre evolutia venitului net din dobanzi (NIM), seful BRD a spus: “Va ramane stabil sau putin in cresere, datorita volumului mai mare de credite”.
Despre decizia Raiffeisen de a creste avansul la creditele ipotecare, Lhotte a spus: “Nu comentez deciziile altor banci, am inteles ca s-a luat din cauza legii darii in plata, eu am spus ca nu e o lege realista, dar daca va fi votata vom analiza si noi introducerea de noi conditii de creditare, consecinta fiind o scadere clara a productiei de credite, din cauza dobanzilor mai mari si noilor conditii, dar e dificil de evaluat acum”.
Sefii BRD au mai spus ca se asteapta ca dobanda BNR sa ramana astabila in 2016. “Despre rezervele minime obligatorii, BNR a anuntat ca va targeta nivelul din euro zone, dar nu stim exact timingul, este dificil de evaluat daca in acest an sau anul viitor vor mai scadea”.
CEO-ul BRD a mai spus ca “vrem sa crestem in continuare baza de clienti, pentru ca sondajele arata ca avem clienti tot mai multumiti de banca”.