Doar 10% dintre romani spun ca au refuzat sa utilizeze serviciile bancare online, de internet sau mobile banking, fiindu-le frica de siguranta tranzactiilor, fata de o medie europeana aproape dubla, de 18%, arata datele Eurostat publicate astazi (vezi statisticile Eurostat in graficele atasate cu privire la diverse probleme de securitate online).
In Germania sunt cei mai multi (27%) care nu utilizeaza serviciile bancare electronice din cauza fricii pentru siguranta tranzactiilor, urmati de portughezi (26%), italieni (24%), spanioli (23%) si greci (22%).
La polul opus, cei mai curajosi in utilizarea internet banking-ului sunt cei din Lituania (4%), Estonia (5%), Turcia (6%), Finlanda (7%), Norvegia (7%).
Romanii sunt cei mai speriati de siguranta cumparaturilor online
In privinta cumparaturilor online, insa, romanii sunt sunt cei mai speriati de problemele de securitate, motiv pentru care 35% dintre ei au renuntat la shopingul pe internet, cea mai mare pondere dintre tarile europene.
Pe locurile urmatoare sunt suedezii (34%), portughezii (30%), francezii (29%), spaniolii (28%), finlandezii (27%), italienii (25%).
Cei care-si pun cele mai putine probleme in privinta securitatii cumparaturilor online sunt cehii (5%), lituanienii (6%), polonezii (7%), slovaci si cipriotii (9%).
[1]
In privinta utilizatorilor de internet carora le-au fost virusate calculatoarele, media tarilor din UE (din care lipseste Romania) este 21% in 2015, in scadere cu 10 puncte procentuale, de la 31% in 2010.
[2]
Ponderea utilizatorilor de internet care au avut probleme de securitate in 2015 a fost in medie de 25% la nivelul UE, cu Croatia (42%) si Ungaria (39%) la cel mai ridicat nivel, fata de Cehia (10%) si Olanda (11%) la cele mai mici niveluri.