www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Banca Centrala Europeana pregateste noi masuri de relaxare a politicii monetare, din cauza cresterii riscurilor economice si politice

Autor: Bancherul.ro
2016-01-21 18:23

Banca Centrala Europeana (BCE) a hotărât astazi ca rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% și, respectiv, -0,30%.


In comunicatul de presa al BCE, citit de presedintele Mario Draghi, se arata ca banca centrala europeana se asteapta ca dobanzile “sa ramana la actualul nivel sau mai mici pentru o perioada de timp extinsa”, ceea ce reprezinta o reintroducere a mesajului tip "forward guidance", prin care bancile centrale incearca sa ghideze evolutia dobanzilor de pe piata, fara sa adopte masuri concrete. 


In privinta masurilor non-standard de politica monetara, mai exact achizitiile de titluri de stat si de obligatiuni corporatiste, BCE spune ca procesul se desfasoara fara probleme si continua sa aiba un impact favorabil asupra costurilor si disponibilitatii creditarii pentru firme si populatie.


Totusi, se mai arata in comunicat, riscurile au crescut din nou la inceputul acestui an, din cauza incertitudinilor tot mai mari in privinta perspectivelor de crestere a economiilor emergente si a volatilitatii pietelor financiare si de marfuri, precum si din cauza riscurilor politice.


In aceste conditii, evolutia inflatiei in zona euro continua sa fie mai slaba decat asteptarile. “De aceea, va fi necesara o revizuire si o posibila reconsiderare a politicii monetare, la urmatoarea sedinta de la inceputul lunii martie, cand vor fi disponibile noile prognoze economice pentru urmatorii ani, inclusiv pentru 2008”, se mai precizeaza in comunicatul BCE.


Intre timp, BCE va pregati conditiile tehnice pentru a face disponibila toata gama de optiuni ce ar putea fi implementate, daca va fi necesar, adauga banca centrala europeana.


Analistii se asteapta ca in martie BCE sa reduca dobanda pentru facilitatea de depozit cu inca 10 puncte de baza, la -0,40%, ceea ce inseamna ca bancile vor trebui sa plateasca mai mult pentru excesul de lichiditati depozitate la BCE, astfel incat vor fi stimulate sa acorde mai multe credite.


De asemenea, este posibil ca BCE sa extinda, din nou, perioada de desfasurare a programului de relaxare cantitativa QE.


Quantitative Easing - QE si politicile divergente ale BCE si FED


Dupa ce a scazut dobanda de politica monetara aproape de 0%, BCE a fost nevoita sa treaca la masura neconventionala de relaxare cantitativa (Quantitativ Easing - QE), dupa modelul Fed-ului american, prin care injecteaza lichiditati in piata prin achizitia de titluri de stat si obligatiuni.


Începând din luna martie 2015, BCE achiziționează lunar obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro lunar.


Conform calendarului inițial, aceste achiziții urmau să se deruleze până în luna septembrie 2016, insă in decembrie, BCE a decis să extindă programul de achiziții de obligațiuni, prin prelungirea duratei acestui program până in martie 2017, precum și lărgirea paletei de titluri pe care le va achiziționa, prin includerea de obligațiuni municipale și regionale.


Fed-ul american a initiat procesul de QE cu cativa ani inaintea BCE, in conditiile in care criza financiara a izbucnit mai intai in SUA, producand cu intarziere valuri in Europa si in alte zone ale lumii.


Astfel ca in acest moment Fed-ul a inceput procesul de eliminare a programului, prin reducerea volumului de lichiditati injectate in piata, in paralel cu majorarea dobanzii de politica monetara, fapt care a produs turbulente pe pietele emergente.


Vezi aici comunicatul BCE si transcrierea conferintei de presa