www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BCR mai ramane cu credite neperformante de o jumatate de miliard de euro, dupa vanzarea unui nou pachet de 1,2 miliarde euro

Autor: Bancherul.ro
2015-12-24 00:04

BCR a vandut un pachet de credite neperformante tip corporate in valoare de 1,2 miliarde de euro, pe care a incasat in jur de 100 milioane euro (sub 10% din valoarea creditelor), unui consortiu format din Deutsche Bank, APS Holding si IFC, astfel incat cea mai mare banca romaneasca mai ramane cu un stoc de neperformante de doar 586 milioane euro (2,6 miliarde lei), fata de aproape 3 miliarde de euro cate avea in iunie 2014, conform datelor prezentate de banca-mama austriaca, Erste Bank.


Aceasta este a doua mare tranzactie de neperformante de pe piata bancara din acest an, dupa ce Unicredit Bank a vandut recent credite neperformante corporate in valoare de 340 milioane euro, in schimbul a 28 milioane euro, firmei poloneze de recuperare creante Kredyt Inkaso.


Deutsche Bank si APS Holding au cumparat si anul trecut de la BCR un pachet de neperformante de 433 milioane euro (1,9 miliarde lei), pentru care au platit 30 de milioane de euro, adica 7% din valoarea respectivelor imprumuturi pe care nu le mai poate recupera de la firme, intrucat cele mai multe sunt in insolventa. (vezi aici detalii


In urma tranzactiei de vanzare a neperformantelor BCR, rata creditelor neperformante a bancii ar urma sa scada de la 22,2%, cat era la finalul lunii septembrie, la aproximativ 17%, fiind in continuare cu cinci puncte deasupra mediei sistemului bancar, care a coborat la 12,33% in septembrie.


In acelasi timp, BCR avea in septembrie o rata de acoperire a neperformantelor de aproape 80%, semnificativ peste media sistemului bancar, de 69,4%.


Scaderea substantiala a stocului de neperformante al BCR, la doar 2,6 miliarde lei, este mai ambitioasa decat planurile prezentate in aceasta vara de fostul sef al bancii, Tomas Spurny.


Concret, BCR isi propunea reducerea volumului de credite neperformante de la 10,4 miliarde lei la finalul lui 2014 la 6,6 miliarde lei la finalul lui 2015, asadar cu 3,8 miliarde lei.


In acelasi timp, soldul de credite ale bancii urmeaza sa scada cu o suma asemanatoare, respectiv 3,5 miliarde lei, de la 40,4 miliarde lei la 36,9 miliarde lei.


Ce fel de credite corporate a vandut BCR


Grupul Erste Bank, actionarul principal al BCR, a negociat in aceasta vara vanzarea unui pachet mai mare de neperformante corporate, estimat la 2,7 miliarde de euro, denumit Proiectul Neptun, cu doua fonduri de investitii, Blackstone Group şi Lone Star Funds, insa tranzactia nu s-a incheiat intrucat pretul oferit ar fi fost prea redus.


Pachetul de neperformante scos la vanzare de BCR era compus in cea mai mare parte din finantari pentru proiecte imobiliare comerciale si credite pentru companii garantate cu imobile, dar si credite ipotecare pentru persoane fizice, pachetul incluzand si divizia de restructurare a BCR, cu 350 de angajati.


Cele mai multe credite neperformante din cadrul acestui pachet erau finantari pentru companii, in valoare de 1,4 miliarde euro, acordate unui numar de 250 de firme, dintre care 900 de milioane de euro sunt acordate unor companii mari care detin imobile comerciale, iar o jumatate de miliard de euro sunt credite pentru IMM-uri garantate tot cu imobile comerciale.


Alte neperformante in valoare de 550 milioane euro sunt acordate unui numar de 1.100 de IMM-uri si garantate cu terenuri sau imobile rezidentiale.


Credite neperformante de 450 milioane euro sunt detinute de un numar de 40 de companii imobiliare, iar alte 50 de milioane de euro reprezinta imobile ce trebuie recuperate de la un numar de 100 de clienti mari companii.


Pachetul includea si credite ipotecare in valoare de 1,2 miliarde euro, acordate unui numar de 53.000 de clienti, ceea ce inseamna o medie de 22.000 de euro pentru fiecare credit, o valoare destul de redusa.