www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



OTP Bank lanseaza un program de conversie a creditelor din CHF in lei sau euro, cu o reducere substantiala a datoriei

Autor: Bancherul.ro
2015-12-07 17:28

OTP Bank va lansa in aceasta saptamana un program de conversie a creditelor din franci elvetieni (CHF) in lei sau euro, care prevede o reducere substantiala a datoriei, astfel incat ratele celor 10.500 de clienti vizati sa scada la nivelul din decembrie 2014, inainte de aprecierea francului.


Constantin Mares, responsabilul programului de conversie din cadrul OTP Bank, a precizat, intr-un interviu acordat Bancherul.ro, ca solutiile de conversie vor fi personalizate, banca urmand sa suporte costuri de 400 de milioane de lei, in conditiile in care toti cei 10.500 de clienti vor accepta conversia.


La aceste costuri cu conversia se adauga cele de 1 milion de lei lunar pe care OTP Bank si le-a asumat pe parcursul ultimelor 11 luni, pentru a veni in sprijinul clientilor afectati de aprecierea francului, prin masuri de reducere a dobanzilor.


Pentru noi este insa mult mai important sa restauram increderea consumatorilor in sistemul bancar si in solutiile pe care le punem la dispozitia lor si ne dorim sa restabilim o relatie sanatoasa cu clientii nostri, bazata pe incredere reciproca”, spune Mares.


O faza pregatitoare lansarii programului de conversie a fost cesionarea catre OTP Bank Romania a tuturor creditelor externalizate in cadrul grupului, clientii fiind informati in acest sens prin notificari scrise trimise in termenul legal, fara ca acest lucru sa afecteze in vreun fel conditiile actuale de derulare a respectivelor credite.


Programul va putea fi accesat inclusiv de clientii cu intarzieri de maxim 90 de zile la plata ratelor lunare, inregistrate la momentul conversiei. In plus, in cazul in care restantele depasesc nivelul celor 3 luni de zile, clientii au posibilitatea sa acopere o parte din sumele restante de plata astfel incat intarzierile lor sa nu depaseasca cele 90 de zile, incadrandu-se astfel in termenii programului.


OTP Bank a fost una dintre primele banci care au adoptat in ianuarie, dupa aprecierea substantiala a francului fata de leu, masuri de reducere temporara a dobanzilor la creditele in CHF pentru clietii sai. Acum, OTP Bank este a doua banca, dupa Banca Transilvania (BT), care lanseaza un program de conversie cu o reducere importanta a datoriei, dupa modelul de succes aplicat de BT clientilor Volksbank, care au beneficiat de un discount de 22% din valoarea creditului.


Si Bancpost a anuntat, la mijlocul lunii septembrie, o ofera de conversie a creditelor din CHF in lei, dar care prevedea doar o reducere temporara a dobanzilor, timp de 3 ani, oferta despre care nu s-a mai auzit nimic pana in prezent, astfel ca cel mai probabil este posibil sa fi fost un esec. Reprezentantii bancii nu au raspuns pana acum intrebarilor puse de Bancherul.ro cu privire la rezultatele programului.


Conform datelor furnizate Bancherul.ro de catre BNR, numarul creditelor in franci elvetieni (CHF) detinute de romani la un numar de 7 banci a scazut cu 19.513, echivalentul a 2,8 miliarde lei, in primele noua luni din acest an, de la 74.849 in decembrie 2014 la 55.336 in septembrie 2015.


Dintre cele 19.513 credite in CHF convertite in lei sau euro, 14.712 de credite, echivalentul a 2,2 miliarde lei au fost cele ale Volksbank, preluate de Banca Transilvania. (vezi aici detalii).


Cum ati ajutat clientii cu credite in CHF, dupa aprecierea semnificativa a francului in ianuarie 2015?


Constantin Mares: La inceputul anului 2015, OTP Bank a reactionat rapid la evolutia neasteptata a cursului de schimb valutar si a fost prima institutie bancara ce a oferit solutii temporare pentru clientii cu credite in franci elvetieni (CHF).


[1]


Pe parcursul ultimelor unsprezece luni, banca a promovat si aplicat in permanenta mai multe masuri, pentru a veni in sprijinul clientilor. Astfel, in primele doua luni ale anului 2015 (ianuarie - februarie), rata de dobanda a fost redusa temporar cu 1,5-2 puncte procentuale pentru o perioada de trei luni. Masura aplicata in luna martie a vizat reducerea temporara a ratei de dobanda cu 1.25-2 puncte procentuale pentru o perioada de doua luni. Incepand din aprilie, clientii au putut beneficia de o scadere temporara a ratei de dobanda cu 0.50-2 puncte procentuale pentru o perioada de trei luni. In cel de-al doilea trimestru, pe langa reducerea ratei de dobanda aplicata, a fost diminuat si nivelul marjelor de dobanda aplicabile creditelor pentru toate imprumuturilor in CHF cu  valoarea negativa a indicelui LIBOR 3M CHF de -0.92%.


Incepand cu sfarsitul lunii aprilie si pana la finalul lunii septembrie, a fost aplicata o reducere temporara a ratei de dobanda cu 1-2 puncte procentuale pentru o perioada de sase luni. Aceasta masura, coroborata cu nivelul negativ al LIBOR 3M CHF, a asigurat clientilor rate lunare mai mici decat echivalentul lor in lei din luna decembrie a anului 2014. Totodata, a fost diminuat nivelul marjelor de dobanda aplicabile creditelor pentru toate creditele in CHF cu  valoarea negativa a indicelui LIBOR 3M CHF de -0.79% valabil pe parcursul celui de-al treilea trimestru din 2015, diminuarea fiind aplicata concomitent cu reducerea marjelor de dobanda.


Un alt discount temporar al ratei de dobanda cu 1-2 puncte procentuale pentru o perioada de patru luni a fost aplicat incepand cu primele zile ale lunii octombrie, acesta fiind valabila si in prezent. Prin coroborarea reducerii cu nivelul negativ al LIBOR 3M CHF, clientii au putut beneficia si de aceasta data de rate lunare mai mici decat cele in echivalent lei din decembrie 2014.


Pentru reducerea dobanzilor, banca aloca in fiecare luna peste 1 milion de lei. 


De altfel, OTP Bank este printre primele banci din Romania care a introdus, inca din 2009, un program dedicat protectiei clientilor care intampina dificultati in rambursarea ratelor lunare la credite. 


Pentru a veni si mai mult in sprijinul clientilor, OTP Bank Romania va lansa in aceasta luna un program de conversie a creditelor in CHF, care sa le asigure clientilor un management imediat si echilibrat al creditelor respective. In baza lui, banca va oferi clientilor o reducere substantiala a datoriei actuale de plata, suma ramasa dupa acest discount urmand a fi convertita in RON sau EURO, la alegerea clientilor. Clientii vor beneficia de dobanzi competitive pentru sumele convertite, astfel incat sa ajunga la rate mai mici decat cele din luna decembrie a anului trecut.


Care au fost efectele acestor masuri asupra clientilor bancii? Cu cat le-au scazut ratele la credite?


Constantin Mares: Ca urmare a aprecierii substantiale neasteptate a francului elvetian, OTP Bank Romania a fost prima banca ce a intreprins, a comunicat si a aplicat, incepand din 16 ianuarie 2015, solutii reale, consistente si eficiente pentru clientii sai cu credite in CHF. Scopul masurilor a fost acela de a reduce semnificativ impactul cresterii accelerate a cursului CHF asupra ratelor lunare de rambursare si de a asigura o rata lunara datorata in echivalent lei cat mai apropiata de nivelul aferent lunii decembrie 2014.


Pana in prezent, un procent de peste 50% din numarul total de credite a beneficiat de solutiile de reducere temporara a ratei de dobanda, generand o cheltuiala din partea bancii de aproximativ 1 milion de lei alocati in fiecare luna in care am continuat sa aplicam astfel de masuri.


Ce trebuie sa stie (cum sa se pregateasca) clientii OTP Bank in perspectiva programului de conversie a creditelor in CHF?


Constantin Mares: Masurile concrete propuse pana in prezent clientilor au fost menite sa ii ajute real si in mod clar pe cei afectati negativ de aprecierea substantiala si neasteptata a francului elvetian.


Solutiile pe care le vom lansa in aceasta luna vor fi personalizate si pe termen lung si sunt menite sa asigure un management imediat si echilibrat al creditelor in CHF. Acestea reprezinta un demers strategic pe care ni l-am asumat ca urmare a preocuparii noastre constante pentru nevoile clientilor si accesul lor la produse si servicii de calitate, demers care va atrage cu siguranta costuri mult mai ridicate din partea bancii decat cele efectuate de companie pana acum. Estimam un cost de aprox. 400 mil. de lei in cazul in care toti clientii vor dori intrarea in programul de conversie. Pentru noi este insa mult mai important sa restauram increderea consumatorilor in sistemul bancar si in solutiile pe care le punem la dispozitia lor si ne dorim sa restabilim o relatie sanatoasa cu clientii nostri, bazata pe incredere reciproca. O faza pregatitoare lansarii programului de conversie a fost cesionarea catre OTP Bank Romania a tuturor creditelor externalizate in cadrul grupului, clientii fiind informati in acest sens prin notificari scrise trimise in termenul legal, fara ca acest lucru sa afecteze in vreun fel conditiile actuale de derulare a respectivelor credite.


Prin noul program, clientii vor beneficia de reduceri substantiale ale datoriei actuale de plata, suma ramasa dupa acest discount urmand a fi convertita in RON sau EURO, precum si de dobanzi competitive pentru sumele convertite. Programul se va adresa unui portofoliu de 10.500 de clienti cu credite in CHF si va putea fi accesat inclusiv de clientii cu intarzieri de maxim 90 de zile la plata ratelor lunare, inregistrate la momentul conversiei. In plus, in cazul in care restantele depasesc nivelul celor 3 luni de zile, clientii au posibilitatea sa acopere o parte din sumele restante de plata astfel incat intarzierile lor sa nu depaseasca cele 90 de zile, incadrandu-se astfel in termenii programului.


Acestia vor fi informati cu privire la solutiile pe termen lung pe care le-am identificat si modul in care vor putea apela la ele in momentul in care vom lansa noul program.