www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Un oficial al FMI se intalneste cu guvernatorul Isarescu, presedintele Iohannis si premierul Ciolos; vom avea un nou acord cu fondul?

Autor: Bancherul.ro
2015-12-04 17:29

Poul Thomsen (foto), directorul FMI responsabil de departamentul european, efectueaza astazi o vizita in Romania, unde se intalneste, printre altii, cu presedintele Klaus Iohannis, cu premierul Dacian Ciolos si cu guvernatorul Mugur Isarescu. FMI precizeaza intr-un comunicat ca este vorba de o vizita uzuala a oficialului fondului, in care vor fi discutate evolutiile economiei romanesti si politicile care urmeaza a fi adoptate.


Presedintia a emis un comunicat dupa intalnirea cu Thomsen, in care se arata urmatoarele:


"În cadrul întrevederii, au fost discutate perspectivele pozitive ale economiei României, dar şi unele evoluții de la nivel european. De asemenea, a fost evidenţiată necesitatea continuării reformelor economice, în special în privința guvernanței corporatiste și a calității actului administrativ, într-un context de predictibilitate fiscal-bugetară și financiară.


Totodată, întrevederea a reprezentat și un bun prilej pentru a reafirma importanța consolidării încrederii în politicile guvernului din partea mediului economic și a partenerilor externi."


Vizita oficialului FMI se desfasoara in conditiile in care fostul guvern PSD condus de Victor Ponta a sfidat recomandarile fondului de a nu adopta masuri excesive de relaxare fiscala, pentru a nu pune in pericol stabilitatea macroeconomica, astfel ca ultimul acord al Romaniei cu FMI a expirat in septembrie, fara sa se fi incheiat cu succes, la fel cum s-a intamplat, cu cateva luni mai devreme, si cu acordul cu Comisia Europeana.


BNR a reusit in aceasta vara sa tina locul FMI, opunandu-se vehement adoptarii tuturor masurilor de relaxare fiscala din noul cod fiscal promovat de fostul guvern Ponta, reusind, cu ajutorul presedintelui Iohannis, sa amane o parte din masurile avute initial in vedere si sa diminueze cu un punct scaderea TVA-ului, la 20%, fata de 19% cum era stabilit initial.


Se pune intrebarea, in aceste conditii, daca noul guvern tehnocrat de la Bucuresti, impreuna cu BNR si presedintele Iohannis, se gandesc sa propuna FMI incheierea unui nou acord.


Guvernatorul Isarescu ar putea avea cuvantul decisiv in aceasta chestiune, insa nu se stie exact care este opinia acestuia cu privire la oportunitaea unui nou acord, in conditiile in care el si-a exprimat de cateva ori opinia ca este timpul ca Romania sa inceapa sa invete sa se conduca singura, mai ales acum, ca a atins o stabilitate macroeconomica solida.


Miza este ca guvernul sa incerce sa negocieze cu FMI un acord mai flexibil, de tipul celui din Polonia, insa pentru asta Romania ar trebui sa se angajeze la un plan de reforme structurale importante, ceea ce nu s-a reusit pana acum.


FMI preciza la finalizarea misiunii din perioada 13-21 octombrie 2015 ca "România a înregistrat în ultimii ani o îmbunătăţire considerabilă a indicatorilor săi macroeconomici, fiind susţinută de trei acorduri succesive cu FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială. Protejarea acestor realizări, în contextul escaladării riscurilor de evoluţii sub aşteptări la nivel global, şi mai ales în economiile emergente, este aşadar crucială."


Printre politicile prioritare principale se numără menţinerea disciplinei fiscale în vederea consolidării finanţelor publice, precum şi reînnoirea momentumului pentru reformele structurale – mai ales în zona companiilor de stat–pentru a susţine nivelul de încredere şi a îmbunătăţi potenţialul de creştere pe termen lung. (vezi aici detalii)