www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Anca Dragu Paliu: Este moral si responsabil sa folosim toate resursele si sa aruncam pe generatiile viitoare o povara fiscala?

Autor: Bancherul.ro
2015-11-17 10:17

Proiectul de buget trebuie să se realizeze luând în considerare cadrul legal existent și, cu toate măsurile existente, intenționăm să aducem deficitul bugetar undeva la sub 3% din PIB, a declarat luni ministrul propus pentru portofoliul Finanțelor, Anca Dragu Paliu, în cadrul audierilor în comisiile reunite de buget-finanțe din Parlament, transmite Agerpres.


"Codul Fiscal se aplică așa cum este în prezent, cu ordonanțele de urgență. Prioritatea noastră este de a asigura stabilitate fiscală ca mijloc de stimulare a încrederii în economia românească. Vom continua implementarea tuturor măsurilor cuprinse în Codul Fiscal. În ceea ce privește cheltuielile salariale, ele vor fi, de asemenea, păstrate acolo. Acest proiect de buget trebuie să se realizeze luând în considerare cadrul legal existent. De aceea, toate aceste măsuri se vor regăsi în buget. Cu toate măsurile existente, noi intenționăm să aducem deficitul bugetar undeva la sub 3% din PIB. Considerăm că acest deficit bugetar asigură sustenabilitatea finanțelor publice și este și finanțabil. Orice măsură în acest moment de modificare a unor măsuri existente sau tocmai aprobate probabil că nu ar fi un mesaj bun pentru mediul de afaceri și ar afecta tocmai creșterea economică pe care noi o vizăm", a menționat ministrul propus pentru portofoliul Finanțelor.


Potrivit acesteia, suntem responsabili pentru un comportament fiscal care să permită, pe de o parte, "o creștere și o dezvoltare curentă a țării, dar să ofere perspective și generațiilor viitoare".


"Vorbesc ca și specialist. Există această discuție: Cât trebuie să fie acest deficit de mare? Cât trebuie să fie de mic? Cât trebuie să ne împrumutăm? Cât de ieftin, cât de scump, ce facem cu banii? Trebuie să ne împrumutăm astfel încât costul să fie acoperit de beneficiile investiției, în primul rând, dar trebuie să ținem cont și de responsabilitatea pe care noi o avem și de transferul de responsabilitate pentru generațiile viitoare. Practic, este moral, este responsabil din partea noastră să folosim toate resursele și să aruncăm pe generațiile viitoare o povară fiscală? Practic, este normal ca ei să nu mai poată face niciun fel de împrumut, numai să plătească datoriile noastre? Poate că nici nu le-am folosit într-un mod judicios. Cred că suntem responsabili pentru un comportament fiscal care să permită, pe de o parte, o creștere și o dezvoltare curentă a țării, dar să ofere perspective și generațiilor viitoare", a mai spus Anca Dragu Paliu.