Majorarea salariilor din sectorul bugetar cu 10% din decembrie 2015, care se adauga deciziilor anterioare privind cresterea veniturilor angajatilor din sanatate si invatamant, va avea un impact de 0,2% din PIB asupra deficitului bugetar, care este estimat de economistii ING sa ajunga la 3,3% din PIB la finalul lui 2016, peste limita de 3% impusa de normele europene, in lipsa unor masuri compensatorii.
Camera Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege privind Ordonanța 35/2015 prin care salariile personalului din sistemul de sănătate sunt majorate cu 25%, iar ale tuturor bugetarilor - cu 10%.
Proiectul a fost votat de 319 deputați, fiind înregistrate 7 abțineri și un vot "împotrivă", potrivit Agerpres.
Comisiile pentru muncă și pentru sănătate din Camera Deputaților au adoptat marți, în ședință comună, un amendament la această ordonanță, care se referea numai la personalul din sistemul public sanitar, amendament potrivit căruia salariile bugetarilor se măresc de la 1 decembrie cu 10%.
Deputații liberali au solicitat în plen retrimiterea la comisiile de specialitate a proiectului pentru a se discuta în această perioadă cu Ministerul Finanțelor, care trebuie să spună dacă această majorare este sustenabilă.
Ordonanța 35/2015 prevede că, începând cu data de 1 octombrie 2015, prin excepție de la prevederile alin. (1), cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de bază/salariilor funcției de bază/indemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul din sistemul public sanitar, precum și personalul din cadrul Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă și al serviciilor teritoriale de expertiză medicală aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii se majorează cu 25% față de nivelul acordat pentru luna septembrie 2015.
S-a votat cu mâna ridicată, deoarece președintele Camerei, Valeriu Zgonea, a anunțat că sistemul de vot electronic este defect.
Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect.