BNR a publicat ieri datele privind evolutia activelor si creditelor Institutiilor Financiare Nebancare (IFN) din registrul general, aferente trimestrului II din 2015.
Statisticile BNR (vezi graficul) indica faptul ca volumul de credite acordate de IFN-urile din registrul general au crescut in perioada martie-iunie cu 433 milioane lei, la un total de 21,5 miliarde lei, comparativ cu cele 21 miliarde lei cate erau la finalul lunii martie.
In comparatie cu luna iunie a anului trecut, volumul de credite al IFN-urilor este mai redus cu aproape o jumatate de miliard de lei, atunci stocul de credite fiind de 22 miliarde lei. Iar fata de luna iunie 2011, cand creditele IFN-urilor aveau o valoare de 24 miliarde lei, in prezent sunt mai putine cu 2,5 miliarde lei.
De altfel, stocul de credite ale IFN-urilor s-au redus substantial in ultimii ani, fata de valoarea inregistrata inainte de izbucnirea crizei, in decembrie 2008, de 36,7 miliarde lei.
In registrul general al IFN-urilor de la BNR sunt inregistrate diverse categorii de companii: 4 IFN-uri acorda doar credite de consum, 27 de IFN-uri sunt inregistrate in categoria leasing financiar, iar 133 de IFN-uri sunt inregistrate la sectiunea activitati multiple de creditare.
Activele totale ale IFN-urilor (inclusiv finantarile in leasing) s-au ridicat la 30,8 miliarde lei la finalul lunii iunie, in crestere fata de martie, cand erau de 30,4 miliarde lei, dar in scadere fata de aceeasi luna a anului precedent, cand erau la 31,6 miliarde lei. In decembrie 2008, activele IFN-urilor se ridicau la 44,5 miliarde lei.
Volumul de credite noi de consum acordate de cele mai mari IFN-uri din domeniu (Cetelem, ERB Retail Services - Cardul Euroline, Garanti Credite de consum si UniCredit Consumer Financing), membre in Asociatia Societatilor Financiare (ALB Romania) a fost de 1,149 miliarde lei in primul semestru din 2015, in crestere cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut. (vezi aici detalii)