Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, s-a aratat astazi destul de “dovish”, in cadrul briefingului de dupa decizia de a mentine neschimbate dobanda de politica monetara si rezervele minime obligatorii: nu a mai criticat nici politica fiscala prea relaxata, in contextul in care guvernul se pregateste de majorari de salarii inaintea alegerilor, nu s-a aratat ingrijorat nici de explozia creditarii, cum a facut-o la inceputul lunii august, in comunicatul de presa. Nici inflatia si nici tulburentele externe nu sunt amenintatoare.
Dimpotriva, guvernatorul ne-a asigurat ca ne asteapta inca o perioada “bunicica”, de peste un an, cu dobanzi scazute, ceea ce va stimula o crestere si mai mare a creditarii, iar politica monetara va fi relaxata si mai mult, prin reducerea rezervelor minime obligatorii.
Mugur Isarescu: “Pentru ca in Europa, nu vedem, la un orizont de 12 luni, o miscare sensibila a dobanzii in sus, in consecinta urmeaza o perioada bunicica, de un an si ceva, cu dobanzi scazute in Romania, iar probabilitatea ca acest lucru sa se intample este foarte mare. Si este bine pentru economie. Ati observat cum creditul in lei concureaza cu succes creditul in valuta (in realitate, creditele in valuta sunt restrictionate de BNR, asa incat nu se poate vorbi de o concurenta reala n.r.), vom avea nu numai cresteri sensibile ale creditarii in lei dar si in mod evident, pe baza acestor trenduri, o depasire substantiala, in perioada urmatoare, a ponderii creditului in lei fata de creditul in valuta. Un lucru bun pentru politica monetara si in general pentru balanta riscurilor din economia romaneasca.”
Pe de alta parte, guvernatorul s-a angajat din nou ca BNR sa reduca rezervele minime obligatorii, de 8% la lei si 14% la euro, la nivelul din Europa, in jurul a 2%, intr-un orizont de doi ani.
Mugur Isarescu: “Cred ca BNR trebuie sa se pozitioneze activ, adica sa nu intre intr-un contratimp care poate sa fie daunator cu ceea ce se va intampla in Europa, de aici si prudenta noastra. Inflatia este scazuta, este 0, dar observati ca suntem inca prudenti pentru ca asteptam clarificarile si evolutiile de pe plan intern, mai multe certitudini de pe plan extern, si sa ne cream culoarul pentru ca acolo unde mai avem inca in mod clar pasi de facut pentru a ne alinia standarelor europene, ma refer la nivelul rezerelor minime obligatorii, sa putem sa luam masuuri la timpul potrivit. Si cam asta facem in prezent. Deci mai degraba incercam sa ne pozitionam ca indiferent ce se intampla in Europa, noi sa putem sa reducem nivelul rezervelor minime obligatorii, ceea ce inseamna o relaxare in definitiv a politicii monetare.
Noi incercam acum sa ne cream un culoar liber. Sunt, va asigur, foarte multi factori pe care trebuie sa-i avem in vedere, chiar mai multi decat va puteti imagina, dar ne cream un culoar liber pentru a putea ca procesul acesta de apropiere de standardele europene a rezervelor minime obligatorii sa se indeplineasca in urmatorii doi ani”.