www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile britanice nu vor sa reduca dobanzile, pentru ca marjele de castig devin prea mici

Autor: Bancherul.ro
2008-11-10 07:59
Conducătorii marilor bănci britanice l-au anunţat pe ministrul de finanţe Alistair Darling că nu vor mai reacţiona la viitoarele reduceri ale dobânzii cheie prin reducerea dobânzilor la creditele acordate companiior şi populaţiei, arată un articol publicat de Times Online.

Astfel, bancherii l-au avertizat pe ministru că nu conduc „case de caritate”. Aceştia au anunţat că nu îşi permit să mai reducă plăţile ipotecilor şi dobânzile pentru companii dacă, aşa cum este de aştepat, banca centrală a Marii Britanii continuă să coboare dobânzile, în contextul în care recesiunea se adânceşte.

Poziţia bancherilor îi va înfuria pe contribuabili, fiind exprimată la numai o lună după ce guvernul a injectat 37 miliarde lire sterline în Royal Bank of Scotland (RBS), HBOS şi Lloyds TSB, pentru a le proteja de criza creditelor. Băncile Northern Rock şi Bradford & Bingley au fost deja salvate de contribuabili.

Cele mai multe bănci au reacţionat încă de joi la reducerea dobânzii de politică monetară cu 1,5%. Singurele bănci care nu au coborât dobânzile sunt HSBC şi Barclays, care au evitat să recurgă la planul de salvare al Trezoreriei.

Bancherii, care s-au reunit vineri în cadrul unei întruniri cu oficialii Trezoreriei, au spus că reducerile dobânzii de referinţă, ce au adus nivelul acesteia la un minimum al ultimilor 54 de ani, de 3%, reprezintă o măsură ce nu va fi acceptată de bănci.

“Dobânzile de bază sunt acum atât de reduse, încât marjele noastre sunt extrem de mici”, a declarat directorul unei bănci. “Acest punct de vedere a fost făcut foarte clar de mulţi alţi directori: nu suntem case de caritate”, a spus acesta.

În cadrul întrunirii, la care au asistat reprezentanţi a opt mari bănci, Darling a indicat că cele trei bănci parţial naţionalizate, RBS, HBOS şi Lloyds TSB, vor fi supuse unor presiuni mai mari de a coborî dobânzile.

Când i s-a spus că băncile ar putea să nu aplice coborârea dobânzii de referinţă pentru clienţi, Darling a spus că va lua în calcul măsuri pentru a forţa băncile să se supună deciziei.

Dobânda cheie este estimată să coboare sub 2% în 2009, iar unii analişti consideră că banca centrală ar putea reduce dobânda cheie cu încă un punct procentual, înainte de Crăciun.