Dana Demetrian, vicepresedintele BCR responsabila de clientii persoane fizice, spune ca in cadrul procesului initiat de banca de a inchide conflictele cu clientii sai, "este necesar ca ambele parti sa faca concesii. Banca renunta la potentiale pretentii trecute fata de clientii sai si propune o oferta de pret semnificativ mai buna, iar clientii renunta la pretentiile legate de derularea contractului pana in acest moment."
Intrebata, in cadrul unei conferinte, daca BCR impune celor care sunt implicati in procese colective cu banca sa renunte la ele ca sa beneficieze de oferta de reducere a ratelor, raspunsul ei a fost: “Nu impunem nimanui nimic. Fiecare are dreptul sa faca ceea ce vrea in viata, dupa cum fiecare banca procedeaza (asa cum considera); nu este o impunere in a face acest lucru…”
Dana Demetrian a revenit ulterior cu urmatoarele observatii:
"- Raspunsul meu a fost foarte precis: Nu impunem nimanui nimic. Fiecare are dreptul sa procedeze dupa cum considera. Asa cum am precizat, am avut negocieri individuale in permanenta; re-finantari, recalibrari de pricing pentru clientii care ne-au solicitat ajutorul, iar cei care nu au vrut sa ne abordeze direct cred ca au pierdut mult mai mult.
Am mai spus, sper sa imi amintesc bine, ca aceasta confruntare intre clienti si banci ne costa mult mai mult decat doar liniste si bani. As mai sublinia acum ca increderea reciproca este una dintre cele mai importante valori intr-un contract comercial.
- BCR are de peste doi ani de zile o abordare de inchidere a tuturor litigiilor. Sunt implicata personal in aceasta campanie si ma asigur de fiecare data ca ofertele pe care le facem au cele mai bune costuri pe care le poate oferi banca. Sincer, cred ca pentru clienti este deosebit de important ca printr-un astfel de contract sa isi reduca ratele, indiferent de „oferte speciale” sau de „oferte extraordinare”. Ori sa revina la un calendar de plati pe care il pot sustine financiar.
- Este foarte clar si normal, intr-o piata civilizata, sa negociem cu clientii stingerea litigiilor in beneficiul ambelor parti. Lucrez indeajuns de mult timp in banking pentru a putea certifica ca nu exista business sustenabil acolo unde partenerii nu agreeaza o relatie contractuala bazata pe colaborare si incredere reciproca.
- Este necesar ca ambele parti sa faca concesii. Banca renunta la potentiale pretentii trecute fata de clientii sai si propune o oferta de pret semnificativ mai buna, iar clientii renunta la pretentiile legate de derularea contractului pana in acest moment.
Sintetizand toate aceste aspecte: facem oferte clientilor si ne adresam tuturor clientilor, iar in mod particular in cazul celor nemultumiti, ne dorim sa dezvoltam o noua etapa a relatiei de creditare (derulata in banca intre client si consilierul sau si nu la tribunal!)."
Ulterior, BCR a precizat, pentru Bancherul.ro, ca potentialele pretentii ale bancii fata de clienti "inseamna sume de bani care ar fi fost datorate de clienti ca urmare a unor plati neefectuate pentru diverse servicii, precum plata unor prime de asigurare la un moment-dat in trecut, a unor sume legate de publicitatea garantiilor sau a altor tipuri de cheltuieli (precum cheltuieli de judacata pe care ar trebui sa le plateasca bancii ca urmare a unor litigii trecute)."