BCR a initiat o campanie de reducere in medie cu 20% a costului creditelor acordate in anii precedenti, majoritatea inaintea crizei din 2008, in euro, o initiativa pe care reprezentantii bancii o descriu ca pe o dovada a laturii umane a bancherilor.
Banca a fost criticata in ultimul timp de unii clienti si actionata in justitie pentru ca a majorat dobanzile creditelor dupa izbucnirea crizei, in loc sa le scada, in concordanta cu evolutia indicelui de referinta Euribor, care a ajuns aproape de 0%.
“Provocarea sociala traita in ultimul timp ne-a facut sa ne schimbam. Am invatat sa fim altfel”, a spus Dana Demetrian (foto), vicepresedintele BCR resposabila cu zona de retail (persoane fizice).
Ea a precizat ca pierderile materiale estimate de banca in urma reducerii dobanzilor clientilor se ridica la aproximativ 200 de milioane de euro pentru urmatorii 5 ani. “Dar ce ne costa mai mult? Sa oferim aceste reduceri de rate sau sa pierdem clientii pe termen lung?”
In schimb, BCR spera sa-si recastige astfel increderea clientilor si implicit sa-i pasteze, pentru a continua sa incaseze de la ei dobanzi si comisioane aferente creditelor, mai putine decat deloc, cum s-ar intampla daca acesti clienti ar fi refinantati de alte banci concurente.
Tot mai multe banci mici au lansat programe de refinantare a creditelor clientilor bancilor mari, astfel ca acestea sunt nevoite sa-si fidelizeze clientii, inclusiv prin reducerea dobanzilor. Din totalul creditelor noi acordate de banci, in jur de 25% sunt refinantari, spune Dana Demetrian.
BCR a prezentat si un studiu de caz: profilul unui client mediu, care arata astfel:
- salariu net lunar: 2.000 de lei
- cheltuieli curente: 500 de lei
- credit de 105.000 lei pe 23 de ani
- dobanda: 7,87%
- rata lunara: 821 lei
In urma acceptarii ofertei denumita "scade rata" sau "repricing", noul credit arata astfel:
- dobanda: 4,95%, fixa in primii 5 ani
- rata lunara: 637 lei
Economia este de 26.224 de lei pe toata perioada de creditare, se precizeaza in oferta BCR.
Conform statisticilor BNR, dobanda medie la creditele imobiliare vechi in euro este in jurul a 6%, in timp ce pentru creditele noi, dobanda este cu un punct mai mica, in jurul a 5% pe an.