Ioana Petrescu (35 de ani), absolventa de Harvard numita in primavara lui 2014 ministru al Finantelor de catre premierul Victor Ponta dar restructurata la finalul aceluiasi an, este trimisa acum la Banca Europeana de Investitii (BEI), in locul lui Mihai Tanasescu, care este suspendat din functia de vicepresedinte al acestei institutii de aproape un an, din 7 octombrie 2014, dupa ce a fost acuzat de fapte de coruptie in dosarul Microsoft.
Tanasescu detinea la BEI functia de vicepresedinte responsabil cu energia din 1 august 2012. Mandatul sau la conducerea bancii europene a fost unul mediocru, nereusind sa majoreze semnificativ finantarile bancii pentru Romania sau sa deruleze proiecte de importanta majora pentru sectorul energetic.
In septembrie 2014, Tănăsescu a fost acuzat de procurorii DNA, in celebrul caz de coruptie Microsoft, de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, pentru că ar fi aprobat bugetul pentru derularea Programului „Sistem Educaţional Informatizat” şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft si ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora.
"In luna iulie 2004, în contul personal al unei persoane din familia ministrului, a fost transferată suma de 82.000 euro, din contul unei firme din Liechtenstein, sub justificarea «inv directe ale nerezidenţilor in Romania – alte capitaluri – sectorul nebancar». Din cercetările efectuate rezultă că firma din Liechtenstein este controlată de unul din intermediari şi a primit bani de la o companie alimentată exclusiv cu fonduri obţinute de Fujitsu Siemens Computer", au anuntat procurorii DNA, care au acuzat alti 9 foşti miniştri în dosarul licenţelor Microsoft pentru şcoli.
Conform DNA, faptele lui Tanasescu au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licenţe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă.