Miniștrii de finanțe din zona euro (Eurogrupul) au ajuns la un acord vineri seară asupra unui al treilea plan de ajutor pentru Grecia, în valoare de până la 86 miliarde de euro, din care o primă tranșă de 26 miliarde de euro, au anunțat Comisia Europeană și Eurogrupul, informează AFP, citata de Agerpres.
"Noi împrumuturi de până la 86 miliarde de euro" vor fi acordate Greciei în următorii trei ani, a declarat Comisia.
Prima tranșă se va ridica la 26 miliarde de euro și va fi împărțită în mai multe sub-tranșe: o plată "imediată" de 10 miliarde plasată într-un cont separat pentru recapitalizarea băncilor grecești.
A doua "sub-tranșă" de 16 miliarde de euro va începe cu o plată de 13 miliarde până la 20 august, urmată de una sau mai multe la toamnă, în funcție de punerea în aplicare a reformelor, precizează Eurogrupul într-un comunicat.
Grecia nu va trebuie să recurgă la un nou împrumut pentru a putea onora la 20 august o rambursare de 3,4 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană, așa cum se preconiza, mai ales de Germania care dorea mai mult timp pentru a negocia acordul.
"Ultimele șase luni au fost dificile. Ele au pus răbdarea la încercare a factorilor de decizie politică și chiar a cetățenilor noștri", a comentat într-un comunicat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
"Dar astăzi am plăcerea să anunț că toate părțile și-au respectat angajamentele" și "mesajul acestui Eurogrup este clar: pe această bază, Grecia este și va rămâne ireversibil un membru al zonei euro", a adăugat el.
Lagarde, FMI: E nevoie de o relaxare mai mare a datoriei Greciei
Directoarea generală a FMI Christine Lagarde a salutat vineri acordul asupra programului de ajutor pentru Grecia, dar a repetat că datoria țării este "nesustenabilă" și a cerut o relaxarea a ei "semnificativă" din partea europenilor, se arata intr-un comunicat al FMI.
Într-un comunicat difuzat în timp ce miniștrii de finanțe din zona euro au ajuns la un acord după șase ore de discuții asupra Greciei, șefa Fondului Monetar Internațional salută "etapele foarte importante" ce constituie acordul de principiu asupra unui al 3-lea plan de ajutor, dar susține că Grecia "singură nu va putea restabili viabilitatea îndatorării sale".
Lagarde adaugă că "pentru sustenabilitatea datoriei pe termen mediu și lung, este decisiv ca partenerii Greciei să facă angajamente concrete... pentru a oferi o relaxare semnificativă a datoriei, dincolo de ceea ce a fost considerat până acum".