www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Yanis Varoufakis, fostul ministrul de finante al Greciei, acuzat de inalta tradare

Autor: Bancherul.ro
2015-07-28 22:27

Curtea Supremă de Justiție a Greciei a trimis marți parlamentului de la Atena o plângere formulată împotriva fostului ministru de finanțe Yanis Varoufakis (foto) de liderul unui partid neparlamentar, care consideră că fostul titular al finanțelor ar putea fi acuzat de 'înaltă trădare' pentru modul în care a procedat în timpul negocierilor cu creditorii internaționali, transmite agenția EFE, citata de Agerpres.


Drept urmare, legislativul grec va trebui să evalueze dacă Varoufakis — în prezent deputat — a acționat în limitele atribuțiilor sale, iar dacă se va considera că există motive suficiente pentru a-l investiga, atunci se va pune problema ridicării imunității sale parlamentare.


Plângerea a fost formulată — înaintea revelațiilor despre un plan B întocmit de Varoufakis pentru revenirea la drahmă — de un avocat, în același timp primar al unui mic oraș de coastă și liderul unui partid nereprezentat în parlament. În opinia sa, Varoufakis nu ar fi respectat mandatul pe care i l-a acordat poporul la alegeri, respectiv negocierea unui acord care să scoată țara din recesiune.


În timp ce legislativul grec va dezbate această primă solicitare, un grup de cinci avocați va pregăti o a doua plângere, aceasta fiind legată direct de relatările despre planul privind revenirea la drahmă, ei invocând împotriva lui Varoufakis un posibil delict de divulgare a datelor personale.


La sfârșitul săptămânii trecute, cotidianul conservator grec Kathimerini a scris despre o discuție avută de Varoufakis cu membrii mai multor fonduri de risc, conversație în care fostul ministru ar fi detaliat un astfel de plan. Conform sursei citate, Varoufakis a vorbit despre obținerea codurilor fiscale ale contribuabililor greci prin piratarea site-ului finanțelor publice, astfel încât să poată fi creat un sistem paralel de conturi pentru plăți prin care contribuabilii ar fi efectuat ulterior tranzacții electronice.


Fostul ministru ar mai fi afirmat în cursul acelei conversații că a format un grup de cinci persoane, printre care se numără profesorul american de economie James Galbraith și un expert în informatică profesor la Universitatea Columbia și totodată vechi prieten al lui Varoufakis.


Potrivit mai multor surse media, respectivul expert în informatică ar fi secretarul general însărcinat cu sistemele informatice ale finanțelor publice. Însă acesta din urmă a negat aceste relatări și a susținut că protocoalele tehnice au fost concepute în așa fel încât să protejeze datele personale și să facă imposibilă o intruziune de genul celei descrise de ziarul Kathimerini.


La rândul său, Varoufakis a explicat pe blogul său personal că obiectivul urmărit a fost elaborarea unui plan de urgență pentru asigurarea lichidităților în sistemul bancar în cazul în care Banca Centrală Europeană nu ar mai fi făcut acest lucru, ceea ce s-a și întâmplat și a obligat guvernul grec să restricționeze mișcările de capital.


Varoufakis isi explica Planul B


Fostul ministru grec de finanțe, Yanis Varoufakis, a explicat marți - într-un articol publicat în Financial Times - că planul său (Planul B) evocat duminică de ziarul conservator Kathimerini a avut ca obiectiv salvarea economiei Greciei prin soluționarea deficiențelor provocate de criza de lichidități, transmite Agerpres.


"Troica creditorilor a impus restricții teribile de suveranitate națională miniștrilor greci, care nu mai au acces în propriile ministere la departamente cheie pentru implementarea de politici inovatoare", scrie fostul ministru, menționând că măsurile avute în vedere au vizat tocmai recuperarea acestei autorități. El consideră acest fapt justificat din punctul de vedere al 'interesului public' în contextul situației Greciei, al cărei sistem bancar nu mai primea suficiente lichidități de la Banca Centrală Europeană, de unde a rezultat necesitatea impunerii de restricții pe mișcările de capital.


Yanis Varoufakis a detaliat planul avut în vedere în eventualitatea eșecului total al negocierilor cu creditorii internaționali, susținând că el s-a bazat pe ideea simplă a anulării multilaterale a arieratelor între stat și sectorul privat, folosindu-se actuala platformă electronică de plăți a finanțelor publice.


Astfel, contribuabilii — persoane fizice sau juridice — și-ar fi putut crea conturi de rezervă ce ar fi fost creditate cu sumele ce le erau datorate de stat. Ulterior, aceiași contribuabili ar putut să transfere sume din aceste conturi ori către stat — ca impozite — ori către orice alt titular al unui cont de acest fel. Într-o a doua fază a dezvoltării, sistemul urma să fie accesibil și pe smartphone-uri. Printr-un asemenea sistem, economia greacă ar fi dobândit o libertate de mișcare semnificativă în interiorul zonei euro, estimează Varoufakis.


În încheierea articolului, el critică funcționarea Uniunii Monetare europene, apreciind că 'atunci când o pierdere de suveranitate, ce rezultă din datoria publică nesustenabilă, conduce la aplicarea unor politici neadecvate în țări aflate deja în dificultate, înseamnă că ceva este putred în regatul euro'.


Conform ediției de duminică a cotidianului Kathimerini, într-o discuție avută cu membrii mai multor fonduri de risc, Varoufakis a vorbit despre obținerea codurilor fiscale ale contribuabililor greci prin piratarea site-ului finanțelor publice, aflat sub controlul UE și al FMI, astfel încât să poată fi creat un sistem paralel de conturi pentru plăți prin care contribuabilii ar fi efectuat ulterior tranzacții electronice.


În articolul publicat în Financial Times, el admite existența acestei conversații înregistrate cu acordul tuturor participanților. Totuși, fostul titular al finanțelor se plânge că măsurile luate de el pentru asigurarea lichidităților în sistemul financiar grec, asfixiat de datorii și fără acces la piețele internaționale, au fost ignorate de presă, care în schimb s-a bucurat apoi când a fost publicată această discuție.