Dupa 10 de la introducerea leului nou (RON-ii, cum mai sunt cunoscuti), prin taierea a patru zerouri din vechiul leu (1 milion a devenit 100 de lei, 10.000 de lei a devenit 1 leu), 20% dintre romani inca mai vorbesc si fac calcule in vechiul leu, adica in milioane, a spus astazi sociologul institutului de sondare a opiniei publice IMAS, Alin Teodorescu, in cadrul unui seminar organizat de BNR cu ocazia aniversarii a 10 de ani de la introducerea leului nou (sau leul greu, cum mai este cunoscut).
Cum explica sociologul aceasta pondere mare a celor care inca au ramas cu gandul la vechii lei? "Este vorba de o drama specifica romanilor, de a sfida autoritatile, in cazul acesta banca nationala. Romanii au asteptari foarte mari de la institutiile statului, insa multi refuza sa se supuna deciziilor luate de acestea", a spus Teodorescu.
El a precizat ca cei care inca nu au trecut la leul nou se regasesc in toata structura societatii, nu este vorba doar de batrani sau de persoane cu putine studii.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca "desi unii dintre noi vorbesc inca in milioane, acesta nu e chiar asa un dezastru de comunicare, nu avem de ce sa-i blamam, pentru ca si francezilor le-a trebuit 20 de ani ca sa se obisnuiasca cu noile lor monede, inainte de a trece la euro".