Dupa cativa ani de restructurare, bancile romanesti sunt acum bine pregatite pentru a-si majora substantial volumul de credite, datorita dobanzilor mici si a cresterii economice, apreciaza analistii Raiffeisen Bank intr-un raport despre pietele bancare din Europa Centrala si de Est.
Ei considera ca in urmatorii patru ani (2015-2019), creditarea din Romania va creste cel mai mult dintre tarile din regiune, cu o medie anuala de 12,4% in moneda nationala si 14,2% in euro.
Comparativ, in Polonia volumul de credite este estimat sa avanseze cu 8,8% in zloti si 11,2% in euro, in Ungaria cu 6,8% in forinti si 8% in euro, in Cehia cu 6,6% in coroane si 9,3% in euro, iar in Bulgaria cu 3,8% in leva si euro.
Volumul total de credite din sectorul bancar romanesc ar urma sa se majoreze, astfel, in urmatorii patru ani, cu nu mai putin de 44 de miliarde de euro, adica aproape cat stocul actual de credite, in valoare de 48 miliarde euro, conform calculelor Raiffeisen Bank.
Este vorba de a treia cea mai mare crestere a volumului de credite din zona, dupa Polonia (cu 143 de miliarde de euro, de la un stoc actual de 210 miliarde), Rusia (crestere de 114 miliarde euro, de la 598 miliarde in prezent) si Cehia (53 miliarde euro, de la 95 miliarde in prezent).
[1]
Deocamdata insa, creditarea din Romania ramane in teritoriu negativ la jumatatea anului, ceea ce inseamna ca stocul de credite scade, in loc sa creasca. BNR spune ca de vina este continuarea procesului de curatare a bilanturilor bancilor, care cel mai probabil se va prelungi si in a doua parte a anului, cu cea mai mare vanzare de neperformante asteptata la BCR.
Ceea ce inseamna ca, cel putin pentru 2015, previziunile Raiffeisen privind cresterea substantiala a volumului de credite, cu peste 12%, trebuie eliminata din calcul. Din simplul motiv ca este imposibila a crestere de 20% in a doua parte a anului, pentru a se ajunge la o medie de 10% pe tot anul.
Exercitiul de evaluare a activelor (AQR) ar putea afecta profitul bancilor
O alta problema sesizata de economistii Raiffeisen pentru bancile romanesti in acest an este exercitiul de evaluare a activelor tuturor bancilor romanesti, conform noilor standarde ale EBA (Autoritatea Bancara Europeana) si BCE, in perspectiva aderarii Romaniei la Mecanismul Unic de Supraveghere (SSM) prin procedura de “cooperare stransa”.
Fapt care ar putea afecta profitabilitatea bancilor, desi este vorba de un proces complex ce ar putea fi intarziat, adauga Raiffeisen.