www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Isarescu are dreptate: Desi primim dobanzi de doar 2% la depozite, avem un castig real mai mare decat atunci cand incasam dobanzi de 6-7%

Autor: Bancherul.ro
2015-05-26 22:07

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, atrage atentia ca desi dobanzile nominale ale depozitelor bancare au scazut abrupt in ultima perioada, la niveluri de 2%, inflatia s-a redus, la randul ei, la niveluri si mai mici, aproape de 0%, ceea ce inseamna ca rata reala a dobanzii (diferenta dintre dobanda si inflatie) a ramas la aceleasi niveluri, ba chiar este mai ridicata decat in urma cu 4-5 ani.


Cu alte cuvinte, castigul real obtinut de un deponent din dobanzile din prezent, de 2-3% pe an, este mai ridicat decat atunci cand bancile plateau dobanzi de 6-7%, in anii 2010-2011. De ce? Intrucat desi atunci primeai mai multi bani din economiile bancare, plateai mai mult pentru aceleasi marfuri si servicii, din cauza cresterii preturilor acestora.


Acum, desi deponentii incaseaza mai putini bani din dobanzi, platesc bunuri si servicii mai ieftine, intrucat preturile cresc mult mai putin, ba chiar se ieftinesc.


"Acum avem rate nominale ale dobânzilor între 1,5% și 3% într-un context în care rata inflației a coborât la 1% și tinde să fie negativă câteva trimestre. Câștigul real se menține și s-ar putea, nu știm, ca dobânda reală să fie chiar mai mare decât acum câțiva ani. Dar asta nu este câtuși de puțin o invitație pentru bănci să mai reducă dobânzile nominale la depozite ci o invitație la realism, la o citire cu atenție a cifrelor, iar politica de dobânzi a băncilor, dar nu numai aceasta ci și cea de comisioane, ar trebui să evite pe toate căile descurajarea economisirilor, pentru că aici cred că avem o problemă cu comisioanele încă mari în sistemul bancar românesc. Și dacă ele nu se simțeau cât sunt de mari când dobânzile nominale erau încă mari, acum când au ajuns la 1—2—3%, un comision de 0,5% chiar 1% pentru o operațiune bancară se simte", a declarat guvernatorul BNR, citat de Agerpres.


Guvernatorul BNR a precizat că deponentul nu trebuie să se raporteze la dobânzile nominale mari acordate de bănci în urmă cu câțiva ani pentru că erau câștiguri iluzorii, generate de inflația ridicată.


"Dacă unii deponenți sunt nemulțumiți de veniturile pe care depozitele bancare le aduc, să îi îndemnăm să se uite nu la dobânda nominală ci la cea reală. Este drept că în 2009 — 2012 ratele nominale ale dobânzilor se învârteau undeva între 6% și 9% dar câștigurile mari erau o iluzie atâta timp cât inflația era tot pe acolo. Am avut, și din cauza creșterii TVA, o inflație ridicată, 6—7% chiar peste 8%, iar diferența între dobânda nominală și inflație, adică dobânda reală era 1%. Păi acum cum este?", a subliniat Mugur Isărescu.


Guvernatorul avertizeaza cu economisirea trebuie incurajata de banci


Isarescu avertizeaza, pe de alta parte, ca oamenii ar putea fi inconstienti de acest castig real din depozite, astfel ca bancile trebuie sa incurajeze economisirea, intrucat depozitele au devenit principala sursa de creditare.


"Nicio bancă nu cred că trebuie să trăiască momentul în care creditorul ei, deponentul, spune "de ce să țin banii în bancă? Să plec cu mai puțini bani acasă sau să fiu în pierdere la fiecare operațiune?" Acesta nu este doar un îndemn la adresa băncilor centrale către băncile comerciale: faceți ce faceți și reduceți comisioanele! Este un îndemn la realism și la adaptarea la situația actuală", a explicat Isărescu.


El a explicat că la BNR există această preocupare, de reducere a comisioanelor, și au fost luate și măsurile necesare "mai cu vorba, cu impulsionarea și cu decizii în zona în care poate interveni, respectiv în zona plăților de mare valoare. "Avem aici o dispută cu TRANSFOND și o tranșăm. Comisioanele la plățile de mare valoare din România trebuie să ajungă la nivel european. Am ajuns cu dobânzile la nivel european, nu mai există niciun fel de motivație ca plățile să coste mai mult în România decât în Europa. Dacă vrem să ne integrăm, face parte din obiectivul nostru. De asemenea, sistemul de depozitare și decontare a instrumentelor financiare SAFIR", a mai spus Isărescu.