www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Curs valutar: Leul se apreciaza usor, speculatorii se orienteaza catre forint

Autor: GhiseulBancar.ro
2008-02-11 16:23
Moneda natională s-a apreciat luni cu 0,65% până la 3,6521 lei/euro, la cursul de referintă afisat de banca centrală, însă rămâne la cotatii stabile pe o piată cu lichiditate restrânsă si în conditiile în care speculatorii pe valute din regiune si-au concentrat atentia pe forint, spun dealerii.

Vineri, banca centrală afisase un curs de referintă de 3,6760 lei/euro.

În primele tranzactii de luni, leul s-a apreciat de la 3,6785 la 3,6650 lei/euro, după care a oscilat în acest interval cu o usoară tendintă de apreciere, pe fondul dobânzilor ridicate de pe piata interbancară, de 11-13% pe an, mult mai mari decât cele de pe celelalte piete din regiune.

"Atât leul, cât si zlotul polonez par să fluctueze usor, mai mult din simpatie, însă speculatiile sunt în continuare îndreptate către forintul unguresc, ajuns în această sedintă chiar la nivelul de 267 forinti/euro. La noi, jucătorii nu mai au cum să se finanteze în lei, însă pe piata ungurească, dobânzile sunt în continuare mai mici", a spus dealerul Băncii Comerciale Carpatica (BCC) Florin Constantinescu, pentru NewsIn.

În plus, Banca Natională a României (BNR) a organizat luni o nouă licitatie, în care a atras de la două bănci o sumă mică, de 80 milioane lei, în depozite la două săptămâni si cu o dobândă egală cu cea de politică monetară, ceea ce sugerează că banca centrală favorizează, în continuare, o tendintă de apreciere a leului, apreciază dealerii din piată.

Cursul afisat luni de banca centrală arată o depreciere cu aproape 3 bani (1,12%) a monedei nationale fată de dolar, de la 2,5381 lei/dolar, cât era vineri, la 2,5095 lei/dolar.

Pe pietele internationale, dolarul a oscilat între 1,4508 si 1,4578 dolari/euro, iar la 13:30 ora României, cotatia era de 1,4561 dolari/euro.

Banca centrală a afisat, în prima parte a zilei de luni un nivel al dobânzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 10,72% pe an, fată de 9,84% pe an cât era vineri, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobânda a crescut, la 12,24% pe an, de la 10,94% pe an.

Dobânzile interbancare la depozitele pentru o zi, de tip overnight, au continuat să crească, depăsind în prezent nivelul noii dobânzi de politică monetară de 9% pe an, în conditiile în care tranzactiile interbancare se efectuează la dobânzi de 11-13% pe an.