www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Mandatul lui Radu Ghetea la conducerea CEC Bank ar putea fi prelungit

Autor: Bancherul.ro
2015-05-05 17:27

Mandatul lui Radu Ghetea la conducerea CEC Bank, care expira in aceasta saptamana, ar putea fi prelungit, a spus, pentru Bancherul.ro, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Enache Jiru, cel care anul trecut a fost propus de premierul Ponta sa-i ia locul lui Ghetea, dupa izbucnirea scandalului creditului acordat de CEC Bank fiicei presedintelui Basescu pentru cumpararea unui teren agricol in comuna Nana.


Jiru a spus ca saptamana trecuta urma sa fie aprobata, in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor CEC Bank, banca al carei actionar unic este Ministerul Finantelor, prelungirea mandatului actualei conduceri a CEC Bank, dar se pare ca decizia a fost amanata pentru aceasta saptamana.


Intrebat de ce nu-i ia locul lui Ghetea, asa cum se anuntase anul trecut, Jiru a evitat sa raspunda, mentionand doar ca decizia de inlocuire a presedintelui CEC Bank urmeaza o anumita procedura in cadrul bancii si validata ulterior in cadrul AGA, iar pana in prezent nu a fost convocata nicio sedinta a AGA in acest scop. Din acest motiv, avand in vedere ca nu mai exista timpul necesar pentru urmarea procedurilor in vederea numiri unui alt sef la CEC Bank si pentru aprobarea acestuia de catre BNR, mandatul actualului presedinte ar putea fi prelungit.


BNR nu a primit pana acum nicio cerere din partea Ministerului Finantelor de schimbare a conducerii CEC Bank sau de prelungire a mandatului actualei conduceri.


Premierul Victor Ponta a declarat, exact in urma cu un an, ca Enache Jiru a fost propus de Ministerul Finantelor la conducerea CEC Bank in locul lui Gratian Ghetea, numirea acestuia asteptand aprobarea directiei de supraveghere din cadrul BNR.


"Propunerea este făcută de ministrul Finanţelor de o lună şi aşteaptă avizul Băncii Naţionale, al domnului Cinteză. Jiru a mai fost preşedinte al aceleiaşi banci şi vicepreşedinte, deci sunt convins că va lua avizul, dar este o procedură şi nu vreau să intru în curtea altora", a spus Ponta.


Ponta a anuntat ca-l schimba pe Ghetea de la CEC Bank dupa ce s-a aflat ca banca i-a acordat Ioanei Basescu, fiica presedintelui Basescu, un credit pentru cumpararea unui teren agricol.


Procedura de acordare a creditului a fost investigata atat de o comisie parlamentara cat si de catre BNR, ambele negasind nicio neregula. In paralel, corpul de control al premierului a anchetat tranzactiile imobiliare in localitatea Nana, unde fiica presedintului si-a cumparat teren, gasind nereguli privind procedurile de improprietarire, nereguli ce urmeaza a fi analizate de procurori.


Reprezentantii BNR au lasat insa sa se inteleaga ca nu sunt de acord cu o schimbare intempestiva la conducerea CEC Bank, desi nu se pot impotrivi acesteia. Tot ce poate face BNR este sa tergiverseze procesul de autorizare a noului presedinte Jiru sau chiar sa respinga cererea de instalare in functie a acestuia.


Ceea ce se pare ca s-a si intamplat, din moment ce Jiru nu a mai ajuns la CEC timp de un an iar acum spune ca mandatul lui Ghetea ar putea fi prelungit.


Radu Ghetea nu mai poate fi si seful bancii si presedintele Consiliului de Administratie, conform noii legislatii


Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara anul trecut ca intarzierea aprobarii lui Jiru la conducerea CEC Bank este cauzata de schimbarea intregii structuri de conducere a bancii de stat, nu doar a lui Ghetea, ca urmare a trecerii de la un sistem de conducere unitar, in care presedintele executiv al unei banci este si presedintele Consiliului de Administratie, format din actionarii bancii, la un sistem de conducere dualist, cu un Consiliu de Supraveghere independent de conducerea executiva.


Ministrul Finatelor din acea vreme, Ioana Petrescu, spunea ca va propune BNR aprobarea tuturor membrilor unui Consiliul de Supraveghere al CEC Bank, care sa fie constituit din profesionisti si care sa nu faca parte si din conducerea bancii.


Jiru spune insa ca nu s-a implementat acest sistem dualist de conducere la CEC Bank.


In prezent, conducerea CEC Bank este in sistem unitar, fiind asigurata de un Consiliu de Administratie si un Comitet de Directie, Radu Ghetea fiind presedintele ambelor structuri.


Numai ca in luna martie a acestui an a fost modificata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, care prevede ca “in cazul unei institutii de credit administrate in sistem unitar, presedintele consiliului de administratie nu trebuie sa exercite simultan si functia de director general in cadrul aceleiasi institutii de credit. In mod exceptional, cu aprobarea Bancii Nationale a Romaniei, acest cumul de functii poate fi exercitat in cazuri bine justificate de catre institutia de credit.”


Ceea ce inseamna ca, daca nu este vorba de un caz exceptional, CEC Bank va trebui sa aiba un al presedinte al Consiliului de Administratie, in cazul in care mandatul lui Ghetea va fi prelungit.


Ghetea, care in luna august implineste 66 de ani, este presedintele CEC Bank din anul 2007, cand statul a aprobat "Strategia de dezvoltare a CEC pentru perioada 2007–2011" care prevedea transformarea bancii dintr-o banca de economii intr-o banca universala comerciala.