www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Mugur Isarescu asculta de FMI: sugereaza prelungirea inca o data a termenului de adoptare a monedei euro

Autor: Bancherul.ro
2015-04-21 10:43

Dupa ce Fondul Monetar International (FMI) aprecia intr-un recent raport de tara ca Romania ar trebui sa-si reconsidere data aderarii la zona euro, stabilita la 1 ianuarie 2019, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a dat de inteles astazi ca acest termen ar putea fi prelungit din nou, intrucat este "foarte ambitios".


"Data de 1 ianuarie 2019, pentru adoptarea euro, nu mai este doar ambițioasă, ci devine foarte ambițioasă, și trebuie să ne gândim bine dacă menținem această țintă și ce avem de făcut pentru că, deși România îndeplinește toate cele cinci criterii de la Maasrticht, există încă riscul unor derapaje care sunt extrem de costisitoare", a declarat luni guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la conferința "Calea României către Zona Euro", citat de Agerpres.


Adoptarea euro la 1 ianuarie 2019 presupune intrarea în mecanismul ratelor de schimb (ERM II) la 1 ianuarie 2016, însă nu suntem încă pregătiți să facem pasul acesta, susține guvernatorul Isarescu.


"Părerea mea este că noi nu suntem în fața acestei anticamere, deși ar trebui să intrăm în 2016. Nu avem timp să facem pasul acesta. Ar trebui mai întâi să discutăm ce înseamnă ERM II, ce înseamnă tot acest exercițiu care este un exercițiu că economia stă unde trebuie ea să stea, cursul stă unde trebuie, prin forțele pieței, nu că îl sprijină, nu că îi pune proptele banca centrală, dobânzile sunt unde trebuie.... Dar noi nu suntem cu rezervele minime obligatorii unde trebuie! În Uniunea Europeană sunt undeva în jur de 2%. (...) La noi, la valută sunt încă 14%. Să le aducem la 2% ne mai ia ceva timp. Deci noi, ăștia de la Banca Națională, care spunem că am fi cel mai bine pregătiți pentru a intra în zona euro...", a explicat guvernatorul BNR.


FMI: Este nevoie de o revizuire atenta a termenului


Obiectivul pe termen mediu al Romaniei de adoptare a monedei euro din 1 ianuarie 2019 reprezinta o ancora importanta pentru politicile economice, in special pentru accelerarea reformelor structurale, apreciaza FMI.


“In acelasi timp, este nevoie de o revizuire atenta a termenului privind trecerea la euro, care este posibil sa necesite mai mult timp, in conditiile in care statutul de mebru al zonei euro limiteaza optiunile macro-politice in cazul socurilor si necesita atingerea unui nivel de convergenta reala suficient de ridicat”, arata FM in ultimul raport de tara.