www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BCE a cumparat deja obligatiuni in valoare de 26 miliarde euro in cadrul programului de relaxare cantitativa (quantitative easing - QE)

Autor: Bancherul.ro
2015-03-24 13:13

Banca Centrală Europeană (BCE) este în grafic pentru a-și atinge obiectivele din programul de relaxare cantitativă (QE) lansat în 9 martie, a anunțat la Bruxelles președintele BCE, Mario Draghi, transmite AFP, citata de Agerpres.


"În 9 martie am început achiziționarea de obligațiuni din sectorul public, ca parte a programului nostru de relaxare cantitativă. În total, achizițiile combinate de obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste se vor ridica la 60 miliarde de euro. Ritmul achizițiilor de până acum arată că suntem în grafic pentru a ajunge la această sumă în martie', a declarat luni șeful BCE în timpul unei audieri la Comisia pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European.


Conform datelor publicate pe site-ul BCE, achizițiile de obligațiuni au totalizat 26,3 miliarde de euro la 18 martie.


Unii analiști au sugerat că ar putea dificil pentru BCE să găsească suficiente obligațiuni de cumpărat deoarece mulți investitori nu sunt interesați de vânzarea bondurilor cu rating ridicat, în special obligațiuni germane.


'În acest moment nu vedem nici un indiciu că nu ar exista suficiente bonduri de achiziționat. Feedback-ul din partea piețelor sugerează că până acum implementarea programului s-a desfășurat fără probleme. Piața obligațiunilor suverane este suficient de mare pentru ca programul de achiziționare să funcționeze fără dificultăți', a afirmat Draghi.


În data de 9 martie, Banca Centrală Europeană (BCE) a demarat mult așteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro și să evite riscul unei spirale deflaționiste.


Spre deosebire, însă, de programele de relaxare cantitativă ale Rezervei Federale americane și Băncii Angliei, programul similar demarat de BCE se va derula pe o piață unde o mare parte din obligațiuni au randamente negative. Aceasta înseamnă că băncile centrale cumpără obligațiuni de pe urma cărora se așteaptă să înregistreze pierderi.