www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Banca Transilvania: Nu ne aflam in discutii pentru negocierea vanzarii bancii

Autor: Bancherul.ro
2008-11-04 08:08
Banca Transilvania (TLV) infirmă afirmaţiile apărute în presă legate de negocierea vânzării băncii şi precizează că o astfel de decizie se poate lua numai cu acordul acţionarilor, în cadrul unei adunări generale, potrivit unui comunicat remis, luni, de instituţia de credit.

"Nu este în politica Băncii Transilvania să comenteze zvonurile din piaţă. Totuşi, pentru a răspunde anumitor afirmaţii apărute în presă, vă informăm că în acest moment nu ne aflăm în discuţii pentru negocierea vânzării băncii", se arată în comunicatul transmis.

Reacţia vine după mai multe relatări de presă, care indicau că unii acţionari ai băncii ar fi mandatat o bancă de investiţii pentru negocieri de vânzare.

Banca Transilvania este unul din primii zece jucători de pe piaţa bancară românească şi are acţionariat majoritar românesc, iar unii jucători o consideră printre ultimele bănci de pe piaţă susceptibile pentru a fi preluate.

"Hotărârea se poate lua numai cu acceptul acţionarilor, în Adunarea Generală a Acţionarilor şi în conformite cu prevederile regulamentelor BVB şi CNVM. Împreună cu partenerii noştri strategici, BERD şi IFC, analizăm opţiuni viitoare şi gândim proiecte pentru dezvoltarea băncii", se precizează în comunicat.

Banca are o valoare de piaţă de 2,78 miliarde lei (753,5 milioane euro), conform ultimei cotaţii de 0,2620 lei, stabilită în şedinţa bursieră din 12 septembrie. De la începutul acestui an, acţiunile băncii s-au depreciat cu 71%, în contextul unui declin accentuat al întregii pieţe.

Pentru primele nouă luni din 2008, banca a afişat un profit net de 396,6 milioane lei (109 milioane euro), în creştere cu 197% faţă de cel din perioada similară a anului trecut, în principal ca urmare a banilor primiţi din vânzarea Asiban, la care deţinea 25% din acţiuni.

Banca Transilvania are un capital social de 1,06 miliarde lei, divizat în 10,6 miliarde acţiuni, cu o valoare nominală de 0,10 lei. Acţionarul principal al companiei este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu o deţinere de 14,98%.