Dupa ce in 2014 a suferit pierderi record de 2,8 miliarde lei (630 milioane euro), peste jumatate din volumul total de pierderi al sistemului bancar, de 4,4 miliarde lei, BCR va renaste din cenusa in acest an si va redeveni profitabila "cu siguranta", spune Andreas Treichl, seful bancii-mama din Austria, Erste Bank.
“Cu siguranta BCR va reveni pe profit in 2015, in timp ce subsidiara Erste din Ungaria va produce din nou castiguri abia in 2016”, a spus Treichl, in cadrul unei conferinte de presa prilejuita de prezentarea rezultatelor financiare anuale.
Subsidiara Erte din Ungaria a raportat pierderi de 328 milioane euro anul trecut, din cauza legilor adoptate de guvernul maghiar pentru a-i ajuta pe clientii bancilor, care au primit despagubiri pentru majorarile unilaterale de dobanzi si comisioane si pentru diferenta dintre cursul de cumparare si vanzare la rambursarea creditelor in valuta, precum si in urma conversiei creditelor din franci elvetieni in forinti. Ungaria impune bancilor si doua taxe: una pe volumul de afaceri si alta pe tranzactiile financiare.
In cazul BCR, pierderile duble fata de sora din Ungaria au fost cauzate in principal de un volum urias de credite neperformante pe care banca a fost nevoita sa le recunoasca in acest an prin provizionare, scoaterea lor in afara bilantului si vanzarea catre recuperatori.
Conform datelor prezentate de grupul Erste, subsidiara sa din Romania, BCR, a facut in 2014 provizioane de 814 milioane euro pentru creditele neperformante, dintre care majoritatea, 618 milioane euro, in trimestrul 3. In ultimul trimestru, provizioanele au scazut la 88 milioane euro. Stocul total de provizioane s-a diminuat de la 2,043 miliarde euro in 2013 la 1,758 miliarde euro in 2014.
Dupa ce le-a recunoscut drept pierderi si le-a provizionat, BCR a scos in afara bilantului si a vandut o buna parte, respectiv 914 milioane euro, din stocul total de creditele neperformante, care s-a redus de la 3,052 miliarde euro in decembrie 2013 la 2,138 miliarde euro in decembrie 2014.
In consecinta, rata creditelor neperformante a coborat de la 29,2% in decembrie 2013 la 23,7% in decembrie 2014. De asemenea, gradul de acoperire cu provizioane a neperformantelor a crescut de la 66,9% in 2013 la 82,2% in 2014.
“Cea mai mare parte a neperformantelor, respectiv 750 milioane euro, au fost vandute in a doua parte a anului trecut, iar vanzarile vor continua in acelasi ritm, in functie de cat de deschisa si prietenoasa va fi piata”, a spus directorul de risc al Erste Group, Andreas Gottschling.
In ultimul trimestru din 2014 au fost vandute credite neperformante ale BCR in valoare de 446 milioane euro.
De ce depinde revenirea BCR pe profit
Revenirea pe profit a BCR depinde, asadar, in mare masura de cheltuielile pe care le va inregistra banca in urmatoarea perioada cu creditele neperformante, care raman in continuare la un nivel mare. Nivelul de provizionare a acestora este insa unul ridicat, ceea ce inseamna ca BCR nu va mai inregistra multe provizioane in urmatoarele trimestre.
Ramane de vazut, in acelasi timp, cum va reusi BCR sa-si majoreze veniturile din dobanzi si comisioane aferente creditelor noi acordate si operatiunilor realizate pentru clienti, care sa echilibreze pierderile aferente creditelor neperformante.
BCR a acordat in 2014 credite noi in valoare de 7,4 miliarde lei, dintre care 4,7 miliarde lei pentru populatie: volumul creditelor ipotecare s-a triplat iar creditele de consum au avansat cu 61%.
AdiĊ£ional, în anul 2014, banca a investit 4,6 miliarde lei în titluri de stat. (Vezi aici detalii)