Pierderile record de 4,4 miliarde lei din 2014 ale sistemului bancar romanesc sunt cauzate de calitatea slaba a creditelor acordate de banci, nevoite sa recunoasca faptul ca nu-si vor mai putea recupera banii de la cei pe care i-au imprumutat, populatie si firme, sustin oficiali ai Bancii Nationale a Romaniei (BNR) responsabili cu supravegherea bancilor.
In consecinta, bancile sunt obligate sa-si asume pierderile rezultate din creditele neperformante, prin constituirea de provizioane, care s-au ridicat in 2014 la 12 miliarde de lei.
“Pierderea mare a sistemului bancar din 2014 este determinata de calitatea creditelor. Mai inseamna si o responsabilitate profesionala a bancherilor, care atunci cand constata o depreciere a unui activ, iau decizia de a-l inregistra in contabilitatea bancii, conform standardelor IFRS”, a spus Adrian Cosmescu, director adjunct al Directiei de supraveghere a bancilor din cadrul BNR, in cadrul unui simpozion pe tema supravegherii bancare organizat de banca centrala.
“Asumarea acestor pierderi reflecta calitatea portofoliuli de credite, este o dovada de responnsabilitate a bancherilor, care au inteles ca doar astfel se poate curata bilantul unei banci, prin inregistrarea unor cheltuieli nocive, sub foma de provizioane”, a adaugat el.
[1]
Oficialul BNR a mai spus ca gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante se mentine la un nivel ridicat, de 70%. “Noi apreciem ca acesta este principalul castig al acestei perioade”, a mentionat Cosmescu. Comparativ, acest indicator este in Cehia de 50%, in Polonia - 67%, in Austria – 75%, in Franta - 56%, in Grecia – 47%.
Cosmescu a precizat ca cele 12 miliarde lei sub forma de provizioane, costul acoperirii riscului de credit, a fost mai mare decat profitul operational al sistemului bancar, de de 8,5 miliarde lei. El a explicat ca diferenta este determinata de impozitul pe profit si de deprecierea activelor nefinanciare.
[2]
Oficialul BNR a mai adaugat ca resursele locale atrase de banci au inlocuit finantarile de la bancile-mama (ceea ce inseamna ca bancile acorda credite din depozitele atrase de la populatie si firme), iar capitalizarea sistemului bancar “este adecvata”.
Rata de solvabilitate a crescut la peste 17,3% in decembrie 2014, de la 15,5% la finalul lui 2013.
Cosmescu a mai spus ca este important de mentionat si faptul ca Romania este printre putinele tari europene care nu a folosit bani publici pentru salvarea bancilor.