www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cum ar vrea bancherii sa se aplice legea falimentului personal

Autor: Bancherul.ro
2015-02-12 18:49

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat astazi, la o conferinta pe tema insolventei persoanelor fizice organizata de BNR, ca bancile sustin o lege a falimentului personal, cu conditia ca aceasta sa respecte o serie de cerinte prezentate de bancheri, dar si de judecatori, practicieni in insolventa si alte asociatii profesionale.


“O astfel de lege este necesara, dar trebuie sa cuprinda observatiile autoritatilor, Misterului Justitiei si a Curtii Supreme, sunt lucruri ce trebuie luate in considerare, de aceea e nevoie de un efort general pentru ca toate partile interesate sa fie implicate in elaborarea legii, inclusiv practicieni in insolventa, ANPC”, a spus Ghetea.


El a prezentat cateva aspecte importante sustinute de bancheri si trimise Parlamentului pentru a fi luate in considerare la elaborarea legii.


In primul rand, a mentionat Ghetea, legea insolventei persoanelor fizice trebuie sa fie accesibila si aplicabila doar celor de buna-credinta, de aceea trebuie stabilit juridic cine sunt aceste persoane, cum sunt definite.


“Se mai pune intrebarea daca acceptam insolventa fara plafoane, indiferennt de suma. Tratam identic o persoana care a luat un credit de consum, pentru o casa sau apartament, cu cel care a construit un bloc de 10 apartamente? De aceea am insistat sa selectam prin lege care sunt cazurile care merita sa fie sub incidenta legii”, a adaugat Ghetea.


Bancherii mai spun ca inainte de a cere insolventa, debitorul ar trebui sa demonstreze ca a depus toate diligentele pentru ca restantele la banci sa fie rezolvate pe alte cai, precum restructurarea creditului. “Mai direct spus, nu ar trebui sa lasam pur si simplu debitorul sa spuna ca merge in insolventa, fara sa treaca pe la banca pentru a gasi o solutie”, a precizat seful ARB.


De asemenea, a adaugat el, este important de clarificat daca intrarea in insolventa a unei persoane fizice se face doar la cererea acesteia sau o poate cere si altcineva, ca in cazul insolventei firmelor, precum un creditor. “Lasam la latitudinea tuturor actorilor economici sa ceara insolventa unei persoane fizice? Noi credem ca ar fi bine ca doar pesoana fizica in cauza sa-si ceara singura insolventa, ca in alte tari europene”, a spus Ghetea.


O alta problema este cea a codebitorilor la un credit, precum sotul/sotia, in sensul ca trebuie vazut cand si cum se poate cere acceptul acestora pentru intrarea in insolventa a titularului unui imprumut.


Ghetea a mai spus ca trebuie gasit si un sistem de sanctionare pentru cei care in mod fraudulos profita de lege pentru a intra in insolventa.


“In cazul insolventei firmelor nu am rezolvat un lucru foarte important: legea pemite ca actioanarul sau administratorul care a introdus firma in insolventa sa poata deschide ulterior o alta companie, sa o falimenteze si pe aceea, apoi transfera activele pe alta firma si tot asa. Din pacate nu s-a gasit o solutie de modificare a legii, de aceea ar fi foarte important ca atunci cand analizam un proiect de lege, sa luam in considerare si acest aspect”, a adaugat presedintele ARB.


Lista neagra pentru firmele care au fraudat bancile


Seful ARB a mai sustinut si necesitatea unei liste negre cu administratorii firmelor care au fraudat bancile.


“A trecut o perioada exasperant de indelungata de cand bancile incearca sa gaseasca o solutie pentru ca cei care au fost actionari sau administratori la firme in insolventa sa poata fie inregistrati intr-o baza de date, pentru ca fiecare viitor creditor sa poata analiza comportamentul istoric al afacerii, astfel incat sa se poata gasi circumstante atenuante pentru situatia dificila in care a intrat firma, de exemplu din cauza unui conflict sau crize externe, iar pe de alta parte sa se poata identifica foarte multe situatii de gestionare deficitara sau frauduloasa a unei firme, astfel incat conducatorul acesteia sa nu mai poata avea libertatea sa recidiveze”, a adaugat Ghetea.


El a explicat ca bancherii au incercat sa faca o baza de date cu respectivele persoane, un fel de lista neagra, dar acest lucru nu se poate face fara acordul prealabil al persoanelor respective, asa cum se face in cazul Biroului de Credit cu persoanele fizice, inainte de obtinerea unui credit.


“Ne gandim ca cel putin pentru clientii noi sa cream aceasta baza de date, cu acordul clientului, pentru evitarea situatiilor ca sefi de firme care fraudulos au creat prejudicii creditorilor sau partenerilor de afaceri sa mai poata obtine o noua finantare, deci suntem determinati sa instauram o disciplina si in randul administratorilor de firme”, a adaugat Ghetea.


El a mai spus ca legea falimentului personal mai trebuie sa prevada si ce se intampla cu cei inscrisi in prezent cu datorii la Biroul de Credit, respectiv cum vor fi tratati in momentul in care vor dori sa obtina un nou imprumut, in conditiile in care in prezent, cei cu restante au dificultati serioase in a se imprumuta din nou.