www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bruxelles-ul a inrautatit prognoza de deficit bugetar al Romaniei, la 3,4% din PIB

Autor: Bancherul.ro
2008-11-03 13:17
Executivul Uniunii Europene şi-a revizuit īn creştere estimarea privind deficitul bugetar al Romāniei din acest an, de la 2,9% la 3,4% din produsul intern brut (PIB), după standardul european ESA95, arată, luni, prognoza de toamnă a CE.

Pentru 2009, Bruxelles-ul şi-a revizuit de asemenea īn urcare estimarea de deficit bugetar, de la 3,7% la 4,1% din PIB, iar pentru 2010, CE prognozează un defiit public de 3,8% din PIB. Īn 2007, Romānia a avut un deficit al bugetului general consolidat de 2,6% din PIB, după acelaşi statndard ESA95.

"Relaxarea fiscală continuă, iar deficitul bugetar este aşteptat să se adāncească de la 2,6% din PIB īn 2007 la aproape 3,5% din PIB īn 2008. Mai multe rectificări bugetare au fost realizate, īn urma cărora surplusul de venituri din taxe au fost utilizate īn cea mai mare parte pentru majorarea cheltuielilor curente, īn special salarii mai mari īn sectorul public, subvenţii şi transferuri sociale", se menţionează īn raportul CE.

La politici publice similare, Comisia estimează că Romānia va avea un deficit public ciclic ajustat de 5% din PIB īn 2008, 5,2% īn 2009 şi 4,7% din PIB īn 2010.

Proiecţiile iau īn calcul şi efectul negativ asupra bugetului al introducerii pilonului II de pensii, cu un cost bugetar estimat la 0,2% din PIB.

Īnsă Bruxelles-ul vede riscuri mari ca deficitele bugetare ale Romāniei să fie chiar mai mari, pe fondul unei politici fiscale relaxate, "īn contextul īn care vulnerabilităţile macroeconomice ar cere o politică fiscală mai restrictivă".

Astfel, Comisia vede trei riscuri majore, primul fiind legat de creşterea salariilor din sectorul public īn 2008, care ar putea fi mai mare decāt cera estimată, mai ales dacă majorarea cu 50% a salariilor profesorilor va fi aplicat. Aceasta ar putea atrage cereri similare şi din restul sectorului public.

Al doilea risc este legat de venituri, care ar putea fi considerabil mai scăzute, mai ales dacă are loc o īncetinire semnificativă a creşterii economice, iar al treilea ţine de presiunile pentru creşterea cheltuielilor publice, pe fondul alegerilor din 2008 şi 2009.

"Toate acestea ar putea duce la o continuare a tradiţiei lamentabile īn planificarea şi execuţia bugetară", mai arată Comisia.

Proiectul de buget aprobat săptămāna trecută de Guvern prevede un deficit bugetar de 2% din PIB, calculat după standarde romāneşti, īnsă se bazează pe o estimare de venituri considerată complet nerealistă de analişti, de circa 38,5% din PIB, īn condiţiile īn care, īn 2007, statul a avut īncasări echivalente cu doar 31,6% din PIB.