www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Banca Centrala Europeana recurge la ultima masura de politica monetara la dispozitie in lupta cu deflatia si recesiunea: tiparirea unui volum record de bani: 1,1 trilioane euro, prin achizitia de titluri de stat

Autor: Bancherul.ro
2015-01-22 19:01

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis astazi sa adopte si ultima masura de politica monetara pe care o are la dispozitie in vederea contracararii deflatiei si recesiunii: achizitia de titluri de stat, in cadrul asa-zisului program de relaxare cantitativa (Quantitative Easing – QE) prin care va injecta in economie 60 de miliarde euro lunar, in total 1,1 trilioane euro pana in septembrie 2016.


“Programele de achizitii de titluri de stat si obligatiuni private se va derula pana in septembrie 2016, dar oricum nu va fi incheiat inainte sa vedem o ajustare sustenabila a evolutiei inflatiei”, a declarat Draghi in cadrul unei conferinte de presa.


BCE a precizat intr-un comunicat ca este vorba de extinderea programului de achizitii de obligatiuni ale companiilor private initiat la finalul anului precedent, masura necesara pentru a stimula creditarea si consumul, astfel incat inflatia sa revina spre nivelul de 2%. Sa vedem cum explica BCE noul program QE:


Cum explica BCE noul program QE


Acest program de achizitii de titluri de stat se adauga programului de achizitii de titluri garantate cu active (Asset-backed Securities - ABSPP) și programului de achiziționare de obligațiuni garantate (Covered Bond Purchase Programme - CBPP3), ambele lansate la sfarsitul anului trecut.


Achizitiile lunare combinate se vor ridica la 60 de miliarde euro. Ele sunt destinate să fie efectuate cel puțin până în septembrie 2016 și, în orice caz, până când Consiliul guvernatorilor intrevede o ajustare susținută a tendintei inflației, în concordanță cu obiectivul său de a obține rate ale inflației inferioare, dar apropiate de 2% pe termen mediu.


Consiliul guvernatorilor a luat această decizie în conditiile în care cei mai multe indicatori privind inflația actuala și cea așteptata din zona euro au alunecat spre minime istorice. Intrucat potențialele efecte de runda a doua asupra salariilor și stabilirii prețurilor au amenințat că vor afecta în mod negativ evoluția prețurilor pe termen mediu, această situație a necesitat o reactie puternica de politică monetară.


Achizițiile de active ofera un stimulent monetar pentru economie, într-un context în care ratele dobânzilor reprezentative ale BCE sunt la limita de jos. Acestea relaxeaza si mai mult condițiile monetare și financiare, ieftinind si mai mult accesul la finanțare pentru întreprinderi și gospodării. Acest lucru tinde să sprijine investițiile și consumul, și în cele din urmă contribuie la o revenire a ratelor inflației spre 2%."


Euro se depreciaza


Decizia BCE a provocat deprecierea monedei euro, scaderea dobanzilor si cresterea pretului actiunilor de pe bursele europene.


Scaderea costului imprumuturilor si deprecierea euro ar putea stimula cresterea economica, dar problema este ca nivelul dobanzilor este deja foarte redus iar cursul monedei unice este greu de prevazut ca va mai cobori foarte mult.


Larry Summers, secretarul de stat al SUA, a declarat, la forumul economic de la Davos ca “este o greseala sa crezi ca programul QE este un panaceu pentru Europa sau ca va fi suficient”. “Este de asteptat ca QE sa aiba un impact mai redus in Europa decat in Statele Unite”, a adaugat el.