Vosganian: Populatia cumpara tot mai multe titluri de stat |
Autor: Bancherul.ro 2008-11-03 08:32 |
|
Populaţia a cumpărat recent, într-o perioadă de 2-3 zile, titluri de stat de peste 120 milioane lei, în condiţiile în care, în prezent, valoarea titlurilor de stat deţinute de populaţie este de "sute de milioane de lei", a spus duminică ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian.
"Am avut o perioadă de câteva zile în care populaţia a achiziţionat titluri de stat de peste 120 milioane lei şi credem că, în continuare, populaţia va avea un loc activ pe piaţa titlurilor de stat, mai ales dacă ţinem cont şi de posibilităţile pe care le-a adus listarea la bursă", a declarat Vosganian.
El a precizat că băncile din România sunt sigure şi îşi onorează obligaţiile, însă au devenit mai precaute în acordarea de credite, şi a adăugat că singura expresie clară a incertitudinii la nivelul populaţiei este orientarea către titlurile de stat.
"La nivelul băncilor, s-a redus rolul de susţinere a activităţii economice prin creditare. Bilanţul se comprimă, iar instituţiile de credit caută o mai bună racordare între nivelul capitalului şi credite. În acelaşi timp, băncile au devenit mai precaute şi mai interesate faţă de tranzacţiile pe piaţa interbancară, în condiţiile în care lichiditatea nu mai curge la fel de natural. Există o fractură între cei care dispun şi cei care nu dispun de lichiditate", a mai spus Vosganian.
El a completat că este greu de evaluat impactul pe care reducerea creditării îl va avea asupra activităţii economice, însă în niciun caz nu va fi unul favorabil.
Ministrul a precizat că apreciază decizia Băncii Naţionale a României (BNR) de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale băncilor şi că speră că băncile vor folosi lichiditatea în plus pentru a cumpăra titluri de stat.
Joi, consiliul de administraţie al BNR a hotărât reducerea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei de la 20% la 18%, măsură care, potrivit analiştilor, va elibera în piaţă încă 2 miliarde lei, ce ar putea contribui la reducerea tensiunii din piaţa monetară, după ce, în ultimele săptămâni, dobânzile au ajuns şi la 100%.
|
|