www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank, ne explica de ce trebuie sa platim comision pentru retragerea banilor de la bancomat

Autor: Bancherul.ro
2014-11-16 11:05

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, spune ca exista foarte multi oameni care sunt de parere ca retragerile de numerar de la ATM-uri ar trebui sa fie gratuite. “De ce trebuie sa platesc ca sa-mi scot propriii bani din banca?”, se intreaba ei. Mai ales ca bancile din alte tari europene nu percep astfel de comisioane.


Groningen recunoaste, intr-o postare pe propriul blog, ca banca sa din Olanda, patria natala, nu-l taxeaza atunci cand retrage bani de la ATM. In schimb, achita un comision piperat pentru administrarea lunara a contului, respectiv 6,2 euro, fata de mai putin de 1 euro (2,5 lei) cat platesc romanii pentru un cont la Raiffeisen.


In schimb, Raiffeisen isi taxeaza utilizatorii de carduri cu 0,2%, minim 0,2 lei, pentru fiecare retragere de bani de la bancomatele proprii si cu 1% din suma retrasa plus 2,5 lei, daca folosesc bancomatele altor banci.


Astfel, daca intr-o luna retragem de 4 ori cate 1.000 de lei de pe card, de doua ori de la bancomatele Raiffeisen si de doua ori de la alte bancomate, comisioanele totale pe care le vom plati se vor ridica la echivalentul a 6,5 euro, adica mai mult decat comisionul de administrare platit in Olanda de Groningen.


Acesta ne explica in continuare motivele pentru care bancile aplica aceste comisioane: pe scurt, este vorba de faptul ca bancile trebuie sa-si acopere diversele costuri pe care le au cu administrarea numerarului: de la taxa de incasare a banilor la costurile cu intretinerea sistemelor informatice si administrarea, procesarea si transportul banilor.


Argumentul cu costurile alearga intr-un picior


Groningen spune ca numerarul, fie ca se afla intr-un seif, intr-un bancomat sau in tranzit, produce doar costuri, nu si castiguri pentru banca. De exemplu, BNR percepe bancilor un comision de 0,3% pentru furnizarea de numerar.


Seful Raiffeisen estimeaza ca o banca are un cost de 2% cu administrarea banilor din conturi. Iar cum bancile romanesti au sub forma de numerar o suma totala de 4,7 miliarde lei, asta inseamna un cost total de 90 de milioane de lei.


Ceea ce omite sa spuna seful Raiffeisen este ca doar o parte din volumul total de numerar al bancilor se afla in bancomate sau seifuri, producand costuri pentru banci.


Exista sume importante incasate de banci in conturile curente ale clientilor, firme si persoane fizice, precum cardurile de salarii, pentru care banca nu plateste nicio dobanda, iar o parte din acesti bani neutilizati de clienti sunt folositi de banca pentru diverse operatiuni, precum acordarea de credite, din care banca obtine venituri.


Vom retrage bani gratis de la ATM-uri cand vom plati mai mult cu cardul la POS-uri


Groningen mai aduce ca argument in favoarea comisioanelor pentru retragerile de numerar de la ATM-uri faptul ca aceste operatiuni sunt mai costisitoare pentru banca decat in alte tari, intrucat in Romania sunt mai multe operatiuni de retragere de numerar decat platile la POS-urile magazinelor.


Seful Raiffeisen exemplifica prin numarul mare de ATM-uri existente la Aeroportul Henri Coanda din Bucuresti, in comparatie cu alte mari aeroporturi europene. Asadar, bancile romanesti trebuie sa intretina mai multe ATM-uri, avand astfel costuri mai mari decat bancile din tarile unde majoritatea operatiunilor cu cardul sunt plati la comercianti.


Atunci cand si la noi vor predomina platile cu cardul si vor fi putine retrageri de numerar, costurile bancilor vor scadea, intrucat vor avea mai putine ATM-uri de intretinut, astfel ca vor putea oferi serviciul de retragere numerar gratis, considera Groningen. Pana atunci, trebuie sa lucram la schimbarea mentalitatii romanilor, pentru a-i convinge sa foloseasca mai mult cardurile pentru plati la comercianti, unde nu trebuie sa achite niciun comision.


Groningen omite sa mai spuna aici un lucru important, si intelegem de ce, pentru ca este bancher: si anume faptul ca pentru fiecare plata cu cardul, banca incaseaza de la comerciant (magazin) un comision. Asadar, cu cat creste numarul platilor cu carul la comercianti, cu atat banca are venituri mai mari.


Deci este voba nu doar de scaderea costurilor bancii, ci si de cresterea veniturilor acesteia.


Oricum, stimularea platilor cu cardul este benefica pentru toata lumea, mai ales pentru faptul ca reduce platile la negru facute cu numerar, contribuind astfel la diminuarea economiei subterane, cu efecte benefice asupra incasarilor la buget si concurentei loiale.


Un alt beneficiu foarte important al platilor electronice si cu cardul: comerciantii, dar si persoanele fizice, elimina riscul piederii sau furtului banilor cash.