www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Mario Draghi: BCE este pregatita sa adopte noi masuri neconventionale de politica monetara

Autor: Bancherul.ro
2014-11-13 08:11

Banca Centrală Europeană (BCE) va menține scăzută rata dobânzii și este pregătită să adopte noi măsuri neconvenționale de politică monetară dacă inflația se menține redusă, a declarat miercuri președintele BCE, Mario Draghi, într-un discurs rostit la Roma, transmite Reuters, citata de Agerpres. (Vezi aici discursul lui Draghi)


Combinarea de către BCE a ratei dobânzii extrem de scăzute cu expansiunea bilanțului a creat 'un grad fără precedent de relaxare monetară', a afirmat Mario Draghi.


Acesta a adăugat că BCE 'va adopta noi măsuri neconvenționale de politică monetară dacă așteptările privind inflația pe termen mediu se înrăutățesc sau dacă măsurile adoptate deja se vor dovedi insuficiente'.


Oficialul BCE a subliniat că rata dobânzii în zona euro este acum 'mai scăzută decât a fost vreodată și este, de asemenea, mai scăzută decât în SUA, cu care este adesea comparată zona euro', dar numai politica monetară nu poate relansa economia, ci și băncile trebuie să depună eforturi mai mari pentru a sprijini creditarea. De asemenea, guvernele trebuie să încurajeze investițiile și să facă reformele structurale pentru a îmbunătăți competitivitatea și a reduce șomajul, a apreciat Mario Draghi.


Este clar că sunt necesare ambele tipuri de politici — de partea cererii și a ofertei', a subliniat șeful BCE, adăugând că investițiile private în zona euro au scăzut cu 15% din 2007, iar investițiile publice cu 12%.


'Lecția învățată în 2012 a fost că în zona euro criza de încredere a fost provocată și de incertitudinile privind viitorul euro, care s-au dovedit a fi nefondate', a afirmat Draghi.


Recent, BCE a decis să reducă dobânda de bază la un nou minim record, 0,05%, în încercarea de a stimula economia și de a evita pericolul deflației.


Potrivit celor mai recente date Eurostat, rata anuală a inflației în zona euro a crescut ușor în luna octombrie 2014, până la 0,4%, de la 0,3% în luna septembrie 2014, cel mai redus nivel din ultimii cinci ani. În pofida creșterii din luna octombrie, inflația anuală în zona euro rămâne mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrală Europeană. Pentru a accelera creșterea prețurilor, BCE a redus costul creditului la un nivel apropiat de zero și, de asemenea, a început să cumpere active.