www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Topul bancilor cu cele mai mici comisioane pentru utilizarea cardului de debit la ATM-uri

Autor: Bancherul.ro
2014-11-05 17:52

Un ordin al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC) obliga bancile sa afiseze la ATM-uri comisioanele percepute pentru diverse operatiuni realizate prin intermediul unui card de debit sau de credit. Ordinul va intra in vigoare peste 4 luni, adica din martie 2015, timp insuficient pentru implementarea din punct de vedere tehnic a cerintelor ANPC, reclama bancile, avand in vedere perioada de final si inceput de an.


Bancherii au cerut ca ordinul sa prevada afisarea la ATM-uri doar a comisioanelor standard, cerinta despre care nu e clar daca ANPC a tinut cont in textul final al ordinului.


Bancherii spun ca prevederea publicata in Monitorul Oficial este neclara, intrucat nu se intelege daca trebuie afisate comisioanele standard sau cele specifice fiecarui client, pentru ca bancile practica tarife diferite, in functie de specificul pachetului de servicii bancare si de tipul de clientela.


De exemplu, unele banci ofera pachete de servicii care includ serviciul de internet banking sau mobile banking, un card, un cont si un depozit, cu un singur tarif lunar, in cadrul caruia retragerile de numerar de la ATM-uri sunt gratis, spre deosebire de comisionul standard pentru un card obisnuit, la care comisionul este de regula 0,2% din suma retrasa, la cele mai multe banci.


De asemenea, multe banci nu percep comision pentru cardurile de salarii sau pentru cardurle pensionarilor.


In ordinul ANPC nu se precizeaza care comisioane trebuie sa se afiseze: cele standard sau cele specifice fiecarui client. Daca ar fi vorba de ultima situatie, atunci bancile mari, cu multe tipuri de produse si pachete de servicii, precum si cu multe ATM-uri, vor trebui sa faca eforturi importante pentru a se supune noilor norme pana la intrarea acestora in vigoare.


Motiv pentru care bancile au cerut un timp de implementare mai indelungat, de 6 luni, pentru a se conforma acestor cerinte. Initial, in proiectul de ordin se prevedea intrarea sa in vigoare in termen de 60 de zile.


ANPC-ul s-a grabit insa sa publice luni in Monitorul Oficial respectivul ordin, ceea ce poate ridica suspiciuni cu privire la interesul electoral al acesteia, avand in vedere ca seful ANPC este membru PSD.


ANPC a facut, in schimb, o concesie bancherilor, acceptand ca afisarea comisioanelor sa se faca sub forma de procent din suma retrasa, si nu ca valoare absoluta, ceea ce ar fi necesitat eforturi tehnologice suplimentare.


De asemenea, ANPC a renuntat sa oblige bancile sa afiseze si comisioanele pentru cardurile emise de alte bancii, ceea ce ar fi fost, de altfel, imposibil, atat din punct de vedere tehnic dar si al normelor concurentiale.


Pe de alta parte, ordinul in sine este de folos utilizatorilor de carduri, intrucat contribuie la transparentizarea tarifelor bancare, avand ca efect cresterea competitiei si implicit reducerea costurilor pentru clienti.


Sa vedem insa care sunt comisioanele standard percepute de banci pentru utilizarea un card de debit la propriile ATM-uri, precum si la bancomatele altor banci, conform unei statistici realizata de GhiseulBancar.ro.