www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cum functioneaza Mecanismul Unic de Supraveghere a bancilor europene, in vigoare de astazi, in care Romania va intra de la sfarsitul lui 2015

Autor: Bancherul.ro
2014-11-04 09:58

Incepand de astazi, Banca Centrala Europeana (BCE) incepe supravegherea directa a unui numar de 120 de banci semnificative din zona tarilor cu moneda euro, care detin 82% din activele bancare din zona euro, in cadrul Mecanismului Unic de Supraveghere (MUS) – Single Supervisory Mechanism (SSM).


MUS se aplica automat doar tarilor europene care au adoptat moneda unica, insa si statele din afara zonei euro pot cere sa fie supravegheate direct de BCE, asa cum are de gand sa faca Romania, la finalul anului viitor, dupa cum a declarat recent guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. In acest scop, BNR va semna cu BCE un asa-zis acord de cooperare stransa – close cooperation.


BCE a publicat un ghid in vederea punerii in aplicare a MUS, noul sistem european de supraveghere financiara, format din Banca Centrală Europeană (BCE) și autoritatile naționale competente (ANC) a țărilor din zona euro. Ghidul explică modul în care funcționează MUS si oferă îndrumări cu privire la practicile de supraveghere.


MUS, care a intrat oficial în funcțiune în noiembrie 2014, este el însusi un pas spre o mai mare armonizare la nivel european. Acesta promovează abordarea unui cadru unic de reglementare (single rulebook) pentru supravegherea prudențială a instituțiilor de credit, cu scopul de a spori soliditatea sistemului bancar din zona euro.


Infiintat ca răspuns la lecțiile învățate din criza financiară, MUS se bazează pe principii și standarde stabilite de comun acord. Supravegherea se realizează de către BCE, împreună cu autoritățile naționale de supraveghere din statele membre participante. MUS nu vrea sa "reinventeze roata", ci vrea sa se intemeieze pe cele mai bune practici de supraveghere care sunt deja în vigoare.


MUS funcționează în cooperare cu Autoritatea Bancară Europeană (EBA), Parlamentul European, Eurogrupul, Comisia Europeana si Comitetul European pentru Riscuri Sistemice (CERS), în cadrul mandatelor acestora, și este dispus sa coopereze cu toate părțile interesate și alte organisme internaționale.


MUS este compus din BCE și autoritățile naționale de supraveghere din statele membre participante și, prin urmare, combina punctele forte, experiența și expertiza acestor instituții.


[1]


BCE este responsabila pentru funcționarea eficientă și consecventă a MUS și exercită supravegherea asupra funcționării sistemului, pe baza repartizarii responsabilităților între BCE și autoritatile nationale, asa cum este prevăzut în Regulamentul MUS.


Pentru a asigura supravegherea eficientă, instituțiile de credit sunt clasificate ca "semnificative" sau "mai puțin semnificative": BCE supraveghează direct băncile semnificative, în timp ce autoritățile naționale de supraveghere sunt responsabile cu supravegherea bancilor mai puțin semnificative.


BCE supraveghează în mod direct toate bancile clasificate ca fiind semnificative, adica aproximativ 120 de grupuri reprezentând aproximativ 1.200 de entitati supravegheate, cu asistență din partea autoritatilor nationale.


Supravegherea zilnica este facuta de echipe comune formate din reprezentantii BCE si ai autoritatilor nationale


Supravegherea de zi cu zi va fi realizata de echipele comune de supraveghere – Joint Supervisory Teams (JST), care cuprind atat personalul BCE cat si din cadrul autoritatilor nationale (ANC). Autoritățile naționale continuă să efectueze supravegherea directă a instituțiilor mai puțin semnificative, în jur de 3.500 de entitati, care fac obiectul supravegherii BCE.


BCE poate prelua supravegherea directă a unei instituții mai putin semnificative în cazul în care acest lucru este necesar pentru a asigura aplicarea consecventă a standardelor ridicate de supraveghere.


BCE este, de asemenea, implicata în supravegherea instituțiilor si grupurilor transfrontaliere, fie în calitate de supraveghetor a unei institutii din zona euro (home) fie ca supraveghetor gazdă (host) în Colegiile de supraveghere.


[2]


Stabilite în conformitate cu Directiva privind cerințele de capital (CRD IV), Colegiile de supraveghere sunt organisme de cooperare și coordonare între autoritățile naționale de supraveghere responsabile de, și implicate in supravegherea diferitelor componente ale grupurilor bancare transfrontaliere.


Colegiile oferă un cadru pentru supraveghetori si autoritățile competente pentru a îndeplini sarcinile prevăzute la CRD IV, de exemplu adoptarea unor decizii comune privind rata de adecvare a fondurilor proprii și nivelul capitalului si a lichiditatii.


Mecanismele de supraveghere: inspectii la fata locului si gestionarea crizelor


MUS efectuează inspecții la fața locului (on-site inspections), adică investigații aprofundate cu privire la riscuri, controlul si managementul riscului, cu un scop si durata pre-definite, la sediul unei instituții de credit. Aceste inspecții se refera la risc și sunt proporționale.


BCE a stabilit o Divizie centralizata a inspectiilor on-site, care este - printre altele - responsabila pentru planificarea controalelor la fața locului la intervale de 1 an.


În general, scopul unei inspecții la fața locului este:


• să examineze și să evalueze nivelul, natura și caracteristicile riscurilor inerente, ținând seama de cultura de risc;
• să examineze și să evalueze adecvarea și calitatea guvernanței corporative a bancii și cadrul de control intern în functie de natura activității și a riscurilor sale;
• sa evaleze sistemele de control și procesele de gestionare a riscurilor, cu accent pe detectarea punctelor slabe sau vulnerabilitățile care ar putea avea un impact asupra capitalului și lichiditatii bancii;
• sa examineze calitatea elementelor din bilanț și situația financiară a instituției de credit;
• sa evalueze conformitatea cu reglementările bancare;
• sa realizeze analize pe subiecte precum riscurile cheie, controale, guvernare.


Odata cu transpunerea Directivei privind redresarea și de restructurarea bancilor (BRRD) în legislația națională, BCE în calitate de supraveghetor bancar va trebui să reacționeze într-un timp util în cazul în care o instituție de credit nu îndeplinește sau este de natură să încalce cerințele CRD IV și se va asigura că instituțiile de credit vor stabili planuri de redresare viabile.


BCE a stabilit o Divizie de gestionare a crizelor, însărcinata cu sprijinirea JST-urilor în cazuri de criză. Aceasta analizeaza de asemenea planurile de redresare a bancilor semnificative supravegheate și efectuează o analiză suplimentară, care ofera JST-urilor elemente de referinta, controlul calității și sprijin de specialitate.


Presedintele Consiliului de supraveghere a bancilor din cadrul BCE este Danièle Nouy. Vezi mai multe detalii pe noul site BCE dedicat supravegherii.


[3]