www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Majoritatea economistilor bancilor se asteapta ca BNR sa scada dobanda la un nou minim istoric de 2,75%, dar exista si voturi impotriva

Autor: Bancherul.ro
2014-11-03 14:11

Majoritatea economistilor bancilor sunt de acord ca BNR va reduce maine dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, la un nou minim istoric, de 2,75%, cu toate ca inflatia anuala a crescut in septembrie de la 0,84% la 1,54%. Exista insa si opinii care sustin stabilitatea ratei de referinta.


Conform opiniilor majoritare exprimate de participantii la un sondaj intern al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), banca centrala va reduce dobanda, dar nu si rezervele minime obligatorii in lei.


Ciclul de relaxare a politicii monetare ar putea continua si in 2015, cand dobanda ar putea fi redusa la 2,5% in luna decembrie, conform opiniilor membrilor AAFBR.


Rezervele minime obligatorii in lei ar urma sa scada insa in 2015 pana la un nivel de 8%, fata de 10% in prezent, si la 12%, fata de 16% in prezent, pentru valuta.


Asteptarile privind reducerea dobanzii se bazeaza in principal pe nevoia de stimulare a cresterii economice prin ieftinirea creditarii, Romania fiind in recesiune tehnica in primele doua trimestre.


Numai ca obiectivul BNR este stabilitatea preturilor, iar tendinta de consolidare a inflatiei la niveluri reduse ramane incerta, dupa cum a subliniat guvernatorul Isarescu in ultimul briefing de la BNR, din 30 septembrie, astfel ca o decizie cu privire la rata dobanzii trebuie luata cu foarte mare atentie.


Totusi, analistii se astepta ca BNR sa reduca din nou prognoza de inflatie, dupa ce in august prognoza a fost revizuta de la 3,3% la 2,2% pentru 2014 si de la 3,3% la 3% in 2015.


Economistii Bancii Transilvania estimeaza o inflatie de 1,5% in decembrie 2014, iar cei ai BCR de 1,8%.


Daca ne uitam insa la nivelurile inflatiei si a dobanzii de politica monetara din alte tari, vedem ca intervalul dintre cei doi indicatori este mai mare in Polonia si Ungaria decat in Romania (vezi grafic).


In aceste conditii, decizia de maine a BNR ramane nu va fi una atat de simpla cum pare, mai ales ca exista si opinii potrivit carora dobanda ar trebuie sa fie mentinuta la nivelul din prezent, iar premierul Victor Ponta a sugerat saptamana trecuta ca banca centrala ar trebui sa scada dobanda pentru a stimula creditarea firmelor, ceea ce poate fi considerata o ingerinta a activitatea BNR, o institutie independenta.