Este vorba de un credit ipotecar garantat cu o vila in valoare de 300.000 de euro obtintut de la BRD de o familie din Hateg, in 2007, familie care a plecat in acelasi an in America fara sa mai achite ratele la credit, potrivit unui articol din ziarul Adevarul.
In 2007, ca urmare a neachitării ratelor, BRD a înscris datoria celor doi soţi în Biroul de Credit, acesta fiind şi momentul în care, procedural, executarea silită a fost iniţiată de către executorii bancari.
Între timp, corpul executorilor bancari a fost desfiinţat, unificându-se cu corpul executorilor judecătoreşti. Pe acest fond, dosarul de executare deschis de executorii bancari pe numele soţilor Posteucă a fost abandonat.
În 2012, executarea silită a fost reluată de la zero, intr-un dosar nou de executare silită, de către un executor judecătoresc, fiind anulate practic, demersurile făcute până la data respectivă de către BRD.
Astfel, executorul judecătoresc a solicitat instanţei încuviinţarea executării silite. Judecătoria Haţeg a decis încuviinţarea executării, dar familia care a contractat creditul a contestat executarea în instanţă, arătând că executarea nu poate fi realizată pentru că termenul de trei ani în care executarea silită putea fi realizată s-a prescris.
Tribunalul Hunedoara a stabilit că banca a greşit în realizarea procedurilor de executare silită, intervenind între timp prescripţia dreptului de a mai cere executarea datoriei. Termenul de prescripţie în care banca putea executa datoria este de 3 ani.
Vezi stirea integral aici