Actiunile Raiffeisen Bank International (RBI) au scăzut ieri cu 10 la sută, la 17.79 de euro, la bursa dinViena, cel mai mare declin din septembrie 2011, dupa ce banca austriaca, actinarul majoritar al Bank Aval, cea mai mare banca straina din Ucraina, a anuntat ca in 2014 va avea o pierdere neta între 50 si 500 de milioane de euro, potrivit Bloomberg.
Si Erste Bank a anuntat in iulie ca in acest an va suferi o pierdere record de 1,6 miliarde euro din cauza problemelor din Ungaria si a creditelor neperformante din Romania.
Raiffeisen, a doua mare banca din Europa de Est după UniCredit SpA, incearca sa revigoreze creditarea și să diminueze costurile creditelor neperformante din Ucraina, Ungaria și alte țări din regiune. Dependența de Rusia ca cel mai mare generator de profit a fost pus la îndoială de sancțiunile impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană ca răspuns la politica președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.
"Am avut impresia, în august, că armata ucraineană castiga controlul asupra regiunii și situația se va rezolva", a declarat presedintele Raiffeisen, Karl Sevelda, reporterilor din Viena. "Apoi, totul s-a schimbat din nou, a avut loc o agravare masiva a situatiai și în cele din urmă ne-am decis că trebuie să ne asumam cel mai rău scenariu în estul Ucrainei."
Deprecierea de 470 milioane de euro a activelor Raiffeisen din Ucraina va majora volumul de provizioane pentru creditele neperformante la 1,7 miliarde de euro in acest an, cu 48 la suta mai mult decat in 2013. Cu doar o luna in urma, banca anticipa pierderi de doar 1,3 miliarde de euro.
In afara de pierderile din Ucraina, banca austriaca va suferi pierderi de 240 de milioane de euro in acest an in Ungaria, cu 50% mai mult decat era anticipat, din cauza legislatiei care obliga bancile sa-si despagubeasca clientii pentru o serie de comisioane abuzive aferente contractelor de credit.
Raiffeisen si-a redus previziunile de castig si pentru 2015, an in care se asteapta la un profit net “la mijlocul a trei cifre”, fata de prognoza analistilor de 850 milioane euro.
Pe termen mediu, rentabilitatea capitalului va fi de 14 la suta inainte de taxe si de 11 la suta net, cu un punct mai mic decat decat se anticipa anterior.