Lira sterlină s-a apreciat vineri cu 0,43% față de euro, atingând un maxim al ultimilor doi ani în raport cu moneda utilizată de cele 18 state din zona euro, și cu 0,8% față de dolar, cel mai ridicat nivel din ultimele două săptămâni, după ce majoritatea scoțienilor au respins prin vot independența Scoției, transmite BBC.
În tranzacțiile din Asia, lira sterlină a atins un maxim de 1,2743 euro și 1,6525 dolari pe parcursul ședinței de vineri, în timp ce Bursa de la Londra a deschis vineri în creștere cu 0,75% iar în primele minute de la debutul tranzacțiilor indicele principal FTSE-100 a ajuns la valoarea de 6.870,41 puncte.
Scoțienii au votat în proporție de 55,3% împotriva independenței Scoției față de Regatul Unit, relevă cifrele oficiale după numărarea voturilor din toate cele 32 de circumscripții. Rata de participare la vot a fost una record: 84,6%.
Cel mai mare grup bancar britanic, Royal Bank of Scotland, a confirmat că nu-și va muta sediul central din Scoția, în urma rezultatelor referendumului. "Anunțul pe care l-am făcut privind mutarea sediului nostru central în Anglia a făcut parte dintr-un plan pentru situații neprevăzute menit să asigure clienților, angajaților și acționarilor noștri certitudine și stabilitate dacă ar fi fost un vot în favoarea independenței", se arată în declarația RBS.
De asemenea, reprezentanții Lloyds Banking Group au apreciat că "grupul este mândru de moștenirea sa scoțiană și își menține angajamentul privind o prezență semnificativă în Scoția. Rămânem pe deplin concentrați asupra sprijinirii persoanelor fizice și juridice din Scoția și din restul Regatului Unit". La Bursa de la Londra, acțiunile RBS au urcat vineri cu peste 3% în timp ce titlurile Lloyds Banking Group înregistrau un avans de aproape 2%.
În ultimele săptămâni, lira sterlină s-a depreciat față de euro și dolar din cauza temerilor că scoțienii vor vota în favoarea independenței. Jeremy Cook, economist la World First, a afirmat: "Riscul evident pentru piețele financiare era un 'Da', care ar fi cauzat vânzări masive de active. Acum piețele se vor concentra din nou pe fundamentele economiei britanice".
De asemenea, analiștii susțin că rezultatul votului reduce riscul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. "Rezidenții scoțieni se pronunță într-un procent mai ridicat în favoarea rămânerii în UE, față de restul Regatului Unit, unde majoritatea sunt în favoarea părăsirii UE. Pe ansamblu, a fost evitată o dezmembrare majoră și acum toată atenția se va concentra pe redresarea economiei. Banca Angliei va face probabil presiuni pentru majorarea ratei dobânzii la începutul anului viitor, în lipsa incertitudinilor politice", a apreciat economistul Azad Zangana, de la Schroders.
PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,8% în trimestrul doi din 2014, comparativ cu precedentele trei luni, iar datele Oficiului Național de Statistică (ONS) arată că economia este acum cu 0,2% înaintea nivelului ridicat înregistrat înaintea crizei, în primele trei luni din 2008.
Comparativ cu trimestrul doi din 2013, PIB-ul Regatului Unit a urcat cu 3,1% în perioada aprilie — iunie 2014, cel mai rapid ritm de expansiune din 2007 și al șaselea trimestru consecutiv de creștere.
Banca Angliei (BoE) se așteaptă la o creștere a economiei de 3,4% în acest an, ceea ce ar face din Marea Britanie una dintre țările cu cea mai bună evoluție din rândul națiunilor dezvoltate.