Premierul Victor Ponta a declarat ca guvernul a realizat integral planul de incasari la bugetul in primele 8 luni ale anului, dar fara sa ofere nicio cifra.
Victor Ponta: "Uneori, când mă supăr pe Ministerul de Finanţe, spun că e cel mai nereformat dintre ministerele noastre şi doamna ministru se supără şi ea şi vrea să îmi arate că totuşi se poate chiar şi la Ministerul de Finanţe să schimbăm lucruri şi să le aducem în secolul XXI.
Din punctul ăsta de vedere, cred că eforturile pe care le-am făcut, prin restructurarea ANAF, prin îmbunătăţirea legislaţiei, prin îmbunătăţirea echipei de conducere, au contat.
În primul şi în primul rând, cred că şi acest lucru are o contribuţie la faptul că, spre deosebire de alţi ani, acum, faimoasele încasări la buget, despre care toată lumea vorbeşte, mai mult sau mai puţin în cunoştinţă de cauză, pe primele opt luni, 100,01% din program, programul fiind acea previziune optimistă, a domnului Gherghina, de obicei, era, care vedea totul crescând.
De data asta chiar a crescut, slavă Domnului! Iar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, este o creştere semnificativă. Mai mult decât atât, cred că Direcţia Antifraudă, care s-a născut atât de greu, a început să fie eficientă, să lucreze cu Poliţia, cu Parchetul şi mass media a prezentat cazuri importante de combatere a evaziunii fiscale în diverse zone ale sale.
Am văzut că în declaraţiile publice şi ale conducerii SRI, directorul spunea că în ultimii doi ani, evaziunea fiscală, în urma analizelor SRI, a scăzut de la 22-27% din PIB la 18-20%. Nu ştiu cât de corecte sunt aceste cifre. Sunt convins însă că e vorba despre un trend şi acesta este corect reţinut, de combatere a evaziunii fiscale. Avem însă obiceiul să vorbim numai despre partea negativă, cum combatem evaziunea fiscală, cum strângem, cum controlăm.
Ori cred că cea mai importantă schimbare pe care vreau să o văd la Ministerul de Finanţe este aceea de a ne concentra întâi pe partea pozitivă: cum facem ca oamenii cinstiţi, firmele corecte să nu aibă un adevărat calvar atunci când vor să îşi plătească taxele? Că ne luptăm foarte mult cu cei care nu vor să îşi plătească taxele, dar îi uităm pe cei mai mulţi şi cei buni şi corecţi, care vor să şi le plătească şi care intră într-un lanţ birocratic care, e adevărat, s-a redus în ultima perioadă, dar care se poate reduce mult mai mult, pur şi simplu, apelând la tehnologie şi apelând la spaţiul online."