Dobânzile la credite vor continua să scadă, având în vedere semnalele repetate date de Banca Națională a României și de Banca Centrală Europeană în ultima perioadă, dar marjele practicate de bănci rămân ridicate din cauza riscului încă mare la care se expun instituțiile de credit, susține președintele CEC Bank, Radu Ghețea.
"Lumea are impresia că noi, bancherii, suntem foarte supărați când scad dobânzile. Nu suntem, pentru că atunci când scad dobânzile înseamnă că începe să crească cererea, principala pondere în veniturile noastre fiind dobânzile la credite", a spus Ghețea, citat de Agerpres.
În opinia sa, dobânzile vor scădea la toate categoriile de credite, mai ales în condițiile în care începe "să se miște" și activitatea de vânzare-cumpărare a imobilelor.
"Un element important în toată această discuție este acel iureș care se creează în mass-media când, pe parcursul unei etape, se anunță că se mai prelungește sau nu programul Prima Casă. Asta înseamnă că lumea își dorește, are intenția să își facă o casă", a spus Ghețea.
În privința marjelor practicate de bănci, Ghețea susține că aceasta exprimă nivelul riscului pe care banca și-l asumă în momentul în care acordă un credit, iar marja diferă de la caz la caz în funcție de bonitatea clientului. Șeful CEC a dat ca exemplu licitațiile lansate de primării pe sistemul SEAP, unde primăriile primesc finanțare cu marje de sub 1%, întrucât autoritățile locale prezintă un risc scăzut.
"Dacă primăria este într-o zonă bine industrializată, bine populată, veniturile se realizează și nu există pericolul unor credite neperformante. Deci acolo marjele sunt foarte mici, au scăzut sub 1% în unele cazuri", a subliniat președintele CEC Bank. El a admis că sunt și primării sărace, la care marja pentru un credit ajunge și la 4%.
Radu Gheța a mai spus că marjele, per ansamblu, vor scădea doar atunci când se va înteți competiția. "Când vor fi solicitări de credite vandabile, atunci băncile se vor întrece la a reduce marjele", a conchis Ghețea.