Asociatia Bancilor se opune disparitiei executorilor bancari |
Autor: Bancherul.ro 2008-10-29 15:22 |
|
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea, a declarat miercuri la Cluj că executorii bancari trebuie păstraţi în Codul de Procedură Civilă, deoarece ei sunt mai eficienţi decât executorii judecătoreşti, respectiv sunt un instrument mai util pentru bănci.
„S-a dovedit în ultimii ani că aceşti executori bancari pot contribui mai bine la recuperarea debitelor clienţilor pe care băncile încearcă să le recupereze. Fără a-i supăra pe executorii judecătoreşti, eficienţa executorilor bancari pentru recuperarea creanţelor băncilor este mult mai mare. Un executor bancar întâi încearcă să convingă clientul să plătească şi apoi ajunge la faza de executare silită”, a declarat Radu Gheţea, în cadrul conferinţei „Probleme juridice în domeniul bancar”, organizată la Cluj-Napoca de Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB), transmite corespondentul NewsIn.
Un avantaj pe care îl constituie executorii bancari se referă la lipsa comisionului, ceea ce înseamnă că banca îşi recuperează banii, având costuri mai mici, decât în cazul în care creanţa ar fi fost recuperată de un executor judecătoresc.
Conform declaraţiilor lui Gheţea, un avantaj ar putea avea şi clienţii băncii, deoarece s-ar elimina un factor de creştere a dobânzilor.
„Dobânzile pe care băncile le practică în activitatea de creditare pentru persoane fizice sau juridice ar putea fi menţinute la actualele nivele şi nu vor creşte probabil cu 10%. Dacă se renunţă la executorii bancari, va fi un element de presiune asupra dobânzilor pe care băncile le practică în relaţia cu clienţii”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.
Organizaţia are 40 de bănci membre, care angajează circa 400 de executori bancari.
|
|